24 Μαΐου 2023

Πως να ελέγχουμε την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουμε

Τα αυγά και τα ψάρια είναι τροφές, που καταναλώνουμε αρκετά συχνά.

Έχουν τεράστια θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας, γι' αυτό και αποτελούν μέρος της βασικής διατροφής μας.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε, ώστε να ελέγχουμε την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους;




Αυγά

Τα αυγά της κότας είναι μια πολύ ουσιαστική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αποτελεί βασική πηγή λευκωμάτων. 
Για να ελέγξουμε τη φρεσκάδα τους, όταν τα αγοράζουμε, υπάρχουν δύο τρόποι. 
  • Γεμίζουμε ένα δοχείο με νερό και βυθίζουμε προσεκτικά το αυγό. Αν πάει κατευθείαν στον πάτο και παραμείνει σε οριζόντια θέση, σημαίνει ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Αν το αυγό μείνει κάθετο μέσα στο νερό, είναι 2-3 εβδομάδων, αν ανεβαίνει προς τα πάνω, δεν είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.
  • Σπάμε ένα φρέσκο αυγό σε ένα πιάτο, αν ο κρόκος είναι σφαιρικός αι το ασπράδι σχηματίζει ένα πηχτό άσπρο δακτυλίδι γύρω του, τότε είναι φρέσκο. Αν ο κρόκος του δεν είναι σφικτός και το ασπράδι του είναι αραιό και απλώνει, το αυγό είναι 2-3 εβδομάδων.  
Διατηρούμε τα αυγά σε ψυχρό, υγρό και αεριζόμενο χώρο. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 7-13 βαθμούς. Στο ψυγείο τα διατηρούμε σε κλειστό δοχείο.



                                                



Φρέσκα ψάρια

Το φρέσκο ψάρι πρέπει η σάρκα του να είναι σκληρή, το δέρμα του να μην έχει σχισίματα, τα μάτια του να είναι ζωηρόχρωμα και διαυγή και τα βράγχια του να είναι υγρά και κλειστά. 
Αναλυτικά: 
  • Το μάτι του πρέπει να είναι φουσκωτό, ο κερατοειδής διαφανής και η κόρη του μαύρη και λαμπερή. Αν ο κερατοειδής είναι γαλακτώδης και η κόρη γκρίζα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.
  • Τα βράγχια πρέπει να είναι λαμπερά με έντονο χρώμα ροδαλό ή κόκκινο χωρίς βλέννα. Αν τα βράγχια είναι κιτρινωπά και καλύπτονται από γαλακτώδη βλέννα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.
  • Το δέρμα του να είναι ζωντανό και λαμπερό, χωρίς αποχρωματισμούς. Τα λέπια σφιχτοδεμένα και υγρά (εκτός από τη σαρδέλα, το γαύρο και τη ρέγκα).
Γενικά το ψάρι να μυρίζει θάλασσα και όχι αμμωνία. Επίσης όταν το βάζουμε σε νερό, πρέπει να βυθίζεται αμέσως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: