5 Μαΐου 2023

Κεράσι, γλυκό κουταλιού

Αγαπημένο, παραδοσιακό και πολύ γευστικό γλυκό, που δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι. 

Πέρα από την κλασική χρήση του, το κέρασμα, το κερασάκι γλυκό έχει εξέχουσα θέση στη ζαχαροπλαστική, καθώς διακοσμεί με αξιώσεις τούρτες, τάρτες, παγωτά, κέικ κ.ά.






Υλικά

2 κιλά κεράσια
1 και 1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού


Διαλέγουμε τα πιο σκληρά και καλοσχηματισμένα κεράσια. Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τα πλύνουμε.
Αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο το κουκούτσι τους.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κεράσια σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 12 ώρες περίπου, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά αφαιρώντας με το κουτάλι τον αφρό, που βγάζουν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα σκεπάζουμε με λεπτή πετσέτα και τα αφήνουμε για μια νύχτα.
Συνεχίζουμε το βράσιμο την επόμενη μέρα μέχρι το σιρόπι τους να δέσει. 
Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το μεταφέρουμε σ αποστειρωμένα βάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: