28 Μαΐου 2023

Μικρά και μεγάλα μυστικά στην κουζίνα Νο 1

Υπάρχουν αρκετά μικρά μυστικά στην κουζίνα, που αν τα γνωρίζουμε, θα αποφύγουμε καταστάσεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα των παρασκευών μας και να μετριάσουν την προσπάθειά μας.






Κρέμες
  • Για ν' αποφύγουμε το σχηματισμό ανεπιθύμητης πέτσας στην κρέμα ζαχαροπλαστικής, αλείφουμε την επιφάνεια της μ' ένα κουταλάκι λιωμένο βούτυρο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για την κρέμα μπεσαμέλ.
  • Αν η κρέμα δεν έχει πήξει αρκετά, διαλύουμε 1 κουταλάκι άνθος αραβοσίτου σε μια κουταλιά γάλα και τ' ανακατεύουμε στην κρέμα.

Ζύμες
  • Για να έχουμε τέλειες ζύμες πριν ανοίξουμε φύλλο, τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο. Έτσι δεν θα μαζέψει στο ψήσιμο. Αφού την απλώσουμε στο ταψί την ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Με το τρόπο αυτό η ζύμη θα έχει τέλεια κρούστα. Αν θέλουμε να επισπεύσουμε λίγο τη διαδικασία, τοποθετούμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 5 λεπτά μόνο, όχι παραπάνω.
Λίπος
  • Το λίπος στο φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο, δεν κάνει όμως καλό στην υγεία, γι' αυτό ας μην το αφήνουμε ή τουλάχιστον να μην το αφήνουμε όλο. Για να το απομακρύνουμε από το φαγητό, ο καλύτερος τρόπος είναι να αφήσουμε το φαγητό να κρυώσει, να μαζευτεί το λίπος στην επιφάνειά του και να το απομακρύνουμε με μια κουτάλα.
  • Άλλος είναι να ρίξουμε μερικά παγάκια στην κατσαρόλα με τη σούπα ή το βραστό. Το λίπος θα κολλήσει πάνω τους. Βγάζουμε τα παγάκια πριν λιώσουν.
  • Άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε λίγα φύλλα μαρουλιού στο φαγητό και να τα αφήσουμε για 2-3 λεπτά. Το λίπος θα μαζευτεί πάνω τους. 
Ξύδι
  • Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό, προσθέτουμε ένα μήλο κομμένο σε φέτες και τ' αφήνουμε μέσα στο ξύδι να μουλιάσει για 24 ώρες. Στη συνέχεια το σουρώνουμε.
  • Αντίθετα αν είναι πολύ ελαφρύ, το τοποθετούμε στην κατάψυξη για λίγη ώρα. Στη συνέχεια αφαιρούμε το παγωμένο μέρος, το οποίο είναι σκέτο νερό.

Ψωμί 

  • Ο φούρνος έχει κλείσει και έχουμε ψωμί 2 ημερών. Υπάρχει τρόπος να ανακτήσει τη φρεσκάδα του. Το ραντίζουμε με λίγο νερό, το τυλίγουμε σφικτά σε αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο για 5 με 8 λεπτά, ανάλογα με την ποσότητα. Με την υγρασία των υδρατμών το ψωμί θα μαλακώσει. Πριν το καταναλώσουμε το αφήνουμε να φθάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πάντα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. 
Βούτυρο
  • Όταν τοποθετούμε το φρέσκο βούτυρο στο ψυγείο για να το κλείσουμε στο κουτί του, ξαναχρησιμοποιούμε το χαρτί της συσκευασίας του. Με τον τρόπο αυτό το διατηρούμε περίπου 3 εβδομάδες. Αν είναι αλατισμένο, αντέχει για 1 μήνα.

Πίτσα

  • Η έτοιμη πίτσα, που παραγγείλαμε, μέχρι να έλθει έχει κρυώσει. Αν τη ζεστάνουμε στο φούρνο, πιθανότατα να στεγνώσει πολύ. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο την περιχύνουμε από πάνω με 2 κουταλιές γάλα, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της και την ψήνουμε για λίγο στο φούρνο. Έτσι η πίτσα μας θα παραμείνει μαλακή. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για την πίτσα που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: