14 Μαΐου 2023

Ιδιότητες και χαρακτηριστικά των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά

Καθημερινά στην κουζίνα μας χρησιμοποιούμε πλήθος αγαθών, προκειμένου να παρασκευάσουμε το πρωινό, το γεύμα και γενικότερα τη διατροφή μας. 
Όμως πόσο καλά γνωρίζουμε τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους, την ωφέλεια και την επίδρασή τους στον οργανισμό μας;
Όσο η επιστήμη αναπτύσσεται όλο και περισσότερες έρευνες φέρνουν στο φως γνώσεις για τη συμπεριφορά τους, την ωφελιμότητα και τις ιδιότητές τους






Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά. Το λεπτό άρωμα και η πικάντικη γεύση του τον κάνουν περιζήτητο στη μεσογειακή κουζίνα. Συνοδεύει επάξια όλα σχεδόν τα πιάτα: ορεκτικά, σαλάτες, σούπες και ψάρια, όλα τα κρεατικά και πουλερικά καθώς και πίστες και ζυμαρικά.
Για να διατηρήσει το άρωμα και τη γεύση του τον προσθέτουμε την τελευταία στιγμή στα φαγητά, λίγο πριν τα σερβίρουμε, γιατί όταν μαγειρευτεί πικρίζει.
Θεωρείται ότι αυξάνει την πνευματική συγκέντρωση και διαύγεια. Είναι άριστο τονωτικό της μνήμης ως ρόφημα, ενώ αποτρέπει τους νευρικούς πονοκεφάλους.
Χάρη στα αιθέρια έλαια, που περιέχει του αποδίδονται αντισηπτικές ιδιότητες.

Ντομάτες 

Οι ντομάτες, όπως και όλα τα λαχανικά με κόκκινο χρώμα, περιέχουν μια από τις πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες, την λικοπαΐνη. Αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε ντομάτες, ο οργανισμός μας είναι σε θέση να εξουδετερώσει την οξείδωση των κυττάρων και τη δράση των ελεύθερων ριζών. 

Ελαιόλαδο

Είναι από τα πιο υγιεινά λίπη. Έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, στη μείωση της δυσπεψίας κ.ά.
Όμως το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το παρθένο, πρέπει να διατηρείται πάντα σε χώρο σκοτεινό και δροσερό. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση του. Κι αυτό γιατί το φως και η ζέστη καταστρέφουν τη βιταμίνη Ε και προκαλούν επικίνδυνες οξειδώσεις στη σύνθεσή του.

Καυτερή πιπεριά

Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καυτερή πιπεριά είναι σε θέση να μπλοκάρει την ανάπτυξη βακτηριδίων, όπως ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα. Η ιδιότητά της αυτή οφείλεται στην ουσία καψακίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους σπόρους της. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, χρησιμοποιείται πολύ στις συνταγές των χωρών με μεγάλες θερμοκρασίες, όπου ο κίνδυνος για τροφικές δηλητηριάσεις από την αλλοίωση των προϊόντων είναι μεγάλος.

Κρεμμύδια

Η αλήθεια είναι ότι τα κρεμμύδια δεν λείπουν από καμία κουζίνα. Δίνουν υπέροχο άρωμα και γεύση σε κάθε φαγητό και σαλάτα. 
Αν και φτωχά σε βιταμίνες και μέταλλα, έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μεταξύ άλλων το κρεμμύδι έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ενισχύει τη σκελετική υγεία.
Λευκά, κόκκινα ή ξανθά τα κρεμμύδια έχουν χαρακτηριστική γεύση, που ξεχωρίζει.
Τα ξανθά έχουν πιο έντονη γεύση και είναι ιδανικά για τσιγάρισμα. Επειδή είναι πιο σφικτά είναι ιδανικά και για γεμιστά.
Τα λευκά έχουν πολύ λεπτή γεύση, γίνονται τηγανητά με κουρκούτι και συνοδεύουν κυρίως ψητά ψάρια ή κρεατικά.
Τα κόκκινα είναι πιο γλυκά και πιο τραγανά, γι' αυτό καταναλώνονται ωμά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: