29 Μαΐου 2023

Μαρμελάδα κυδώνι, γευστική αλλά και ωφέλιμη


Το κυδώνι, ο χρυσοκίτρινος καρπός με καταγωγή από την περιοχή του Καυκάσου στη νοτιοδυτική Ασία, ήταν ευρέως γνωστός στη χώρα μας από την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, που ο Πάρις προσέφερε στην Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, ως αντάλλαγμα για την αγάπη της ωραίας Ελένης. Για το λόγο αυτό οι αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν ως τον καρπό του έρωτα, της γονιμότητας και της ευζωίας.




Σύμφωνα με του ειδικούς τα κυδώνια αποτελούν υπερτροφή πολύ ευεργετική για την υγεία μας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, περιέχουν βιταμίνες C, A καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η πηκτίνη που περιέχουν βοηθάει στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα, όπως και στην απώλεια βάρους. Αποτελούν κατάλληλη τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων.


Για τη μαρμελάδα κυδώνι

Υλικά

1 κιλό κυδώνια
1,5 κιλό ζάχαρη
1 και μισό λεμόνι
1- 2 φύλλα αρμπαρόριζα (προαιρετικά)


Καθαρίζουμε τη φλούδα τους και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη τους και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. 
Βάζουμε τα τριμμένα κυδώνια σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και το χυμό ενός λεμονιού.
Όταν αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας τακτικά να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
Όταν δέσει η μαρμελάδα προσθέτουμε το υπόλοιπο λεμόνι, συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη. 
Όταν κρυώσει βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
Η μαρμελάδα κυδώνι είναι εύκολη στη διαδικασία της και πήζει γρήγορα χάρη στη φυσική πηκτίνη που περιέχει.
Πρέπει να ξέρουμε ότι, όσο περισσότερο τη βράζουμε τόσο περισσότερο σκουραίνει.
Για να αποστειρωθούν τα βάζα τα βάζουμε ανάποδα σε φούρνο στους 100 βαθμούς για μισή περίπου ώρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: