Η γαλατόπιτα είναι ένα Ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα με πολύ παλαιές ρίζες .
Τη συνήθιζαν σε όλη τη χώρα, περισσότερο όμως στις κτηνοτροφικές περιοχές, όπου το γάλα ήταν άφθονο.
Την ημέρα του Πάσχα αποτελούσε το βασικό γλυκό στο Πασχαλινό τραπέζι.
Η γαλατόπιτα παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από φρέσκο γάλα και κατά προτίμηση, από κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο, που είναι πολύ πιο μυρωδάτα.
Επίσης για την παρασκευή του χρησιμοποιείται βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας για να προσθέσει γεύση και άρωμα στο γλυκό, ψιλό σιμιγδάλι, ζάχαρη και αυγά.
Υλικά
Για την κρέμα
1200 γρ. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ζάχαρη
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
60 γρ. κορνφλάουρ
2 κάψουλες βανίλια σε σκόνη
50 γρ. βούτυρο
3 αυγά
Για την επιφάνεια
1 αυγό
3 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές νερό
1 κουταλάκι κανέλα
Για το άλειμμα του ταψιού
1 κουταλιά βούτυρο
2-3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
2-3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
Οδηγίες
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και το ανακινούμε, ώστε να καλυφθεί πλήρως η επιφάνειά του. Από το μέγεθος του ταψιού, που θα χρησιμοποιήσουμε, θα εξαρτηθεί και το πάχος της γαλατόπιτας. Εγώ χρησιμοποίησα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Για την κρέμα:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ και τη βανίλια.
Την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς τα υλικά, μέχρι να πήξουν και να γίνουν κρέμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά, ώστε να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψάκι και την απλώνουμε να πάει παντού.
Για την επικάλυψη:
Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά το αυγό, τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Με ένα πινέλο απλώνουμε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια της κρέμας.
Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.
Ελέγχουμε την ετοιμότητα του ψησίματος, μπήγοντας στο κέντρο της γαλατόπιτας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή, η γαλατόπιτα είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να κρυώσει, τη χαράζουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε είτε με κανέλα ή χωρίς, είτε με μέλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου