Το σπανάκι δένει ιδανικά με τη φέτα και δημιουργεί τις πεντανόστιμες σπανακόπιτες, που λατρεύουμε όλοι μας.
Τα έτοιμα φύλλα κρούστας διευκολύνουν το έργο μας και κάνουν την παρασκευής της πίτας πολύ εύκολη και γρήγορη υπόθεση.
Το τρυφερό, φρέσκο σπανάκι, η καλής ποιότητας φέτα και το αγνό βούτυρο είναι μερικά από τα συστατικά, που καθορίζουν σημαντικά την ποιότητα της πίτας και τη νόστιμη γεύση της.
Υλικά
12 φύλλα κρούστας για πίτες
700 γρ. σπανάκι
200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
50 γρ. βούτυρο
2 αυγά
2 κουταλιές γάλα
Σουσάμι
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Πλύνουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε κομμάτια και το βράζουμε για 1-2 λεπτά. Το σουρώνουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά του και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σ' ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι, τη φέτα, το γιαούρτι, το 1 αυγό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μεταξύ τους.
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να γίνουν ένα μείγμα.
Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με το μείγμα βουτύρου-ελαιόλαδου. Απλώνουμε από πάνω δεύτερο φύλλο κρούστας, προσέχοντας να εφάπτεται καλά στο πρώτο. Το ραντίζουμε με βούτυρο-ελαιόλαδο.
Παίρνουμε ένα μέρος από τη γέμιση και την απλώνουμε κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς του φύλλου σε απόσταση 2-3 εκ. από την άκρη του, δημιουργώντας μια λωρίδα γέμισης σε πάχος 3 εκ. περίπου.
Γυρίζουμε την άκρη του φύλλου πάνω από τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό σε σχήμα σπιράλ σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 22 εκ., ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας το ένα στο τελείωμα του άλλου και σχηματίζοντας προοδευτικά σαλιγκάρι.
Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας. Την πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει, στους 190 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά και πάρει καστανοχρυσαφί χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου