Γλυκιά παράδοση
Χριστούγεννα και φέτος και η παράδοση επαναλαμβάνεται.
Σιροπιαστά, τρυφερά, μυρωδάτα και εύθρυπτα μελομακάρονα, που κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα.
Υλικά
200 φυσικό χυμό πορτοκαλιού
200 σπορέλαιο
100 ελαιόλαδο
110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
500 γρ. αλεύρι
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι
1 βανίλια
Για το σιρόπι
200 σπορέλαιο
100 ελαιόλαδο
110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
500 γρ. αλεύρι
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι
1 βανίλια
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
80 γρ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
Για την επικάλυψη
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι κανέλας για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μέλι και το διαλύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, τη βανίλια, τη σόδα και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε τα υλικά καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι σταδιακά. Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας μέχρι να γίνει απαλή και λεία.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα, δίνοντάς τα μακρόστενο σχήμα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα σε απόσταση 3 εκατοστών το ένα από το άλλο.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου