29 Δεκεμβρίου 2024

Δίπλες με μέλι και καρύδια, Ελληνικό παραδοσιακό γλυκό


Δίπλες με μέλι και καρύδια 

ένα Ελληνικό παραδοσιακό γλυκό

Οι δίπλες ή ξεροτήγανα είναι ένα Ελληνικό επιδόρπιο με προέλευση από την Πελοπόννησο και κατά κύριο λόγο από τη Μάνη, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία.

Συνήθιζαν να τις κάνουν και να τις προσφέρουν κυρίως τα Χριστούγεννα και σε γάμους. 

 Το κύριο συστατικό τους είναι η λεπτή ζύμη, η οποία διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και σιροπιάζεται σε σιρόπι μελιού.

Το μέλι, η κανέλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια είναι τα υλικά, που προσθέτουν στις δίπλες φίνα γεύση, ζεστό άρωμα και ατέλειωτη απόλαυση.

Ας τις δοκιμάσουμε.





Υλικά

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
3 αυγά
50 γρ. ζάχαρη
120 γρ. γάλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια για την επικάλυψη

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.
Κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά, προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, αλλά δεν πρέπει να είναι και πολύ σφιχτή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.

Παίρνουμε μέρος της ζύμης και με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Το χαράζουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια και τα τυλίγουμε σε χαλαρά ρολά.

Βάζουμε το φυτικό λάδι στη φωτιά. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ρολά στο ζεστό λάδι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα και από την άλλη μεριά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Ζεσταίνουμε ξανά το σιρόπι και ρίχνουμε τα χλιαρά ρολά στο ζεστό σιρόπι να σιροπιαστούν. 
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια, την κανέλα και τα περιχύνουμε με το σιρόπι μελιού.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: