16 Δεκεμβρίου 2024

Σούπα γιουβαρλάκια, η δυναμωτική σούπα του χειμώνα

 

Γιουβαρλάκια, η θρεπτική και νόστιμη σούπα.

 Για τις κρύες μέρες του χειμώνα μια ζεστή σούπα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο αποτελεί την ιδανική επιλογή για μικρούς και μεγάλους.

Ένα σούπερ δυναμωτικό πιάτο, που παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα με μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι, μυρωδικά και φρέσκα λαχανικά.

Το κάθε υλικό μόνο του με τη δική του διατροφική αξία και όλα μαζί συγκροτούν ένα απόλυτα υγιεινό και θρεπτικό πιάτο.




Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ξηρό, ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1/2 καρότο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι

Για τη σούπα
3-4 κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1/2 καρότο, κομμένο σε μισές ροδέλες
Νερό να σκεπάζει τα γιουβαρλάκια
Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο
1 αυγό
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ


Οδηγίες

Πλύνουμε πολύ καλά το ρύζι και το αφήνουμε να μουσκέψει σε νερό για 15 λεπτά περίπου. 
Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο, το ρύζι, το αυγό, τα μυρωδικά (μαϊντανό και άνηθο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Πλάθουμε τα γιουβαράκια και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20 λεπτά στο ψυγείο.

Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει, τόσο που να σκεπάζει καλά τα γιουβαρλάκια.
Ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια στο ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στη σούπα το ρύζι, το καρότο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζουμε τη σούπα για 20 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ αν χρειαστεί η σούπα πρόσθετο νερό, συμπληρώνουμε με ζεστό. 
Αφού βράσει η σούπα κλείνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Σ' ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά το αυγό. 
Διαλύουμε το κορνφλάουρ στον χυμό του λεμονιού και τον προσθέτουμε στο αυγό. Ανακατεύουμε και πάλι τα υλικά.
Με μια κουτάλα παίρνουμε ζεστό ζωμό από τη σούπα και τον ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα του αυγού, ενώ ανακατεύουμε διαρκώς. Επαναλαμβάνουμε με 2 κουταλιές ακόμα. 
Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του αυγολέμονου να πλησιάσει τη θερμοκρασία της σούπας.
Τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο στη κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τη σούπα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο ζεστή πασπαλισμένη με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και την απολαμβάνουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: