27 Δεκεμβρίου 2024

Κωκ σε τούρτα, το ελαφρύ γλυκάκι


Τούρτα κωκ

Ένα αγαπημένο γλυκό αρκετά ελαφρύ, χωρίς πολύ λιπαρά, αλλά με εξαιρετική πλούσια γεύση, που δεν λιγώνει.

Αποτελείται από παντεσπάνι κομμένο οριζόντια στη μέση σε 2 δίσκους πολύ ελαφρά σιροπιασμένους.

Ενδιάμεσα η τρυφερή κρέμα ζαχαροπλαστικής λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για το παντεσπάνι και μοιράζει με απλοχεριά τη δροσερή γλύκα της.

Επιστέγασμα όλων η σταθερή αξία της σοκολάτας, που σκεπάζει το γλυκό με το υπέροχο γλάσο της και ολοκληρώνει τη γευστική απόλαυση.




Υλικά

Για το παντεσπάνι

1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι γεμάτο μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια

Για την κρέμα

500 ml γάλα
2 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι
80 γρ. βούτυρο
1 βανίλια

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό

Για το γλάσο σοκολάτας

120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
60 γρ. βούτυρο


Οδηγίες

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 2 οριζόντιους δίσκους.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί. Σιροπιάζουμε τα κομμάτια από το παντεσπάνι.



Ετοιμάζουμε την κρέμα
Σ' ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. 
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το περιεχόμενο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σφίξει σε κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει και να ενσωματωθεί με την κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. 

Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας
Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπαιν μαρί. 
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.  

Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι.
Απλώνουμε από πάνω την κρέμα και την σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο.
Απλώνουμε από πάνω το γλάσο σοκολάτας.

Βάζουμε το κωκ στο ψυγείο για μερικές ώρες, πριν το σερβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: