Η φάβα είναι ένας πηχτός χυλός, που παρασκευάζεται στη χώρα μας από τους σπόρους του φυτού "λάθυρος ή λαθούρι".
Το λαθούρι είναι όσπριο, ένα είδος κουκιών, της οικογένειας των ψυχανθών, πολύ γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ακόμη.
Κάποιες ποικιλίες του καλλιεργούνται και ως διακοσμητικά φυτά, τα γνωστά μας μοσχομπίζελα.
Η φάβα μαγειρεμένη με κρεμμύδι και σκόρδο, αρωματισμένη με φύλλο δάφνης και περιχυμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί ένα εξαιρετικά νόστιμο ορεκτικό, που συνοδεύει κυρίως τα θαλασσινά, τα ψάρια και φυσικά το τσιπουράκι.
Υλικά
1 φλιτζάνι φάβα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 και 1/2 φλιτζάνια νερό
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
Για το πασπάλισμα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/3 κουταλάκι αποξηραμένη και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε ελαφρά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη φάβα, το αλάτι, το πιπέρι και το φύλλο δάφνης. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Αλέθουμε τη βρασμένη φάβα στο μπλέντερ, ώστε να γίνει λεία και κρεμώδης.
Τη σερβίρουμε σε πιάτο, την περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με αποξηραμένη και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου