Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας ακόμη φυσικός τρόπος συντήρησης των τρόφιμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Γνωστή μέθοδος από τα παλαιότερα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τα μέσα για τη διατήρηση των τροφίμων, χρησιμοποιεί το αλάτι ως βασικό συντηρητικό και την αποξήρανση.
Νόστιμες και ωφέλιμες, καθώς δεν υπολείπονται σε θρεπτική αξία από τις φρέσκες ντομάτες, χρησιμοποιούνται στη γαστρονομία με αρκετούς τρόπους, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στη γεύση.
Υλικά
Ντομάτες
Αλάτι χοντρό
Λάδι
Επιλέγουμε ντομάτες σαρκώδεις, μετρίου μεγέθους, ώριμες και χωρίς στίγματα. Τις πλύνουμε και τις κόβουμε στη μέση. Τις στύβουμε πολύ ελαφρά, ώστε να φύγουν όσο περισσότερα υγρά και σποράκια μπορούν.
Τις απλώνουμε σε ταψί, πάνω σε λαδόκολλα, τη μία δίπλα στην άλλη και τις πασπαλίζουμε με αρκετό χοντρό αλάτι. Τις σκεπάζουμε με ένα τούλι και τοποθετούμε το ταψί σε μια ηλιόλουστη θέση. Αυτό θα διαρκέσει αρκετές μέρες, μέχρι να στεγνώσουν πολύ καλά. Εναλλακτικά μπορούμε να τις στεγνώσουμε στον φούρνο στους 150 βαθμούς.
Για να τις διατηρήσουμε τις βάζουμε σε βάζα και τις σκεπάζουμε με λάδι. Διατηρούμε τα βάζα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Επίσης μπορούμε να τις περάσουμε σε μια κλωστή και να τις κρεμάσουμε σε δροσερό μέρος με καλό αερισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου