9 Φεβρουαρίου 2023

Μηλοπιτάκια όνειρο με κανέλα και καρύδια

Μηλοπιτάκια σε σχήμα τριαντάφυλλου, που δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε.

Με πολύ τραγανό φύλλο και ζουμερή γέμιση αυτά τα μηλοπιτάκια είναι ακαταμάχητα. 








Υλικά

Για τη ζύμη

30 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. ξηρή
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 αυγό 
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει 

 Για τη γέμιση

4 μέτρια μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
100 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

Για την επάλειψη

1 κρόκο αυγού για τη επάλειψη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Σ' ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το αυγό και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι αναμειγνύοντας το μείγμα. Ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. 

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τα καρύδια.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι σε τετράγωνο φύλλο. Μοιράζουμε το φύλλο σε 4 τετράγωνα κομμάτια. Χαράζουμε τις 4 γωνίες του κάθε φύλλου διαγωνίως για 2-3 εκατοστά (δεν φτάνουμε στο κέντρο).
Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε φύλλου μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Με τα πλαϊνά του φύλλου κλείνουμε, αγκαλιάζοντας τη γέμιση σαν τριαντάφυλλο (δεν την σκεπάζουμε εντελώς)

Αφήνουμε τα μηλοπιτάκια για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με μια κουταλιά της σούπας γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: