Συμβουλές για επιτυχημένο ψήσιμο ψαριών
στα κάρβουνα
Το ψάρι γενικά είναι ένα αρκετά ευαίσθητο υλικό και το ψήσιμο του στα κάρβουνα θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Είναι πολύ εύκολο ένα ψήσιμο να οδηγηθεί στην αποτυχία και το ψάρι να βγει θρυμματισμένο, άψητο ή καμένο.
Ας δούμε λοιπόν, πως θα διαχειριστούμε τα ψάρια, τα κάρβουνα στη φωτιά, τη σχάρα και φυσικά το ψήσιμο του ψαριού, προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συμβουλές για επιτυχημένο ψήσιμο στα κάρβουνα
- Καίμε στην ψησταριά τα ξύλα ή τα κάρβουνα και στη συνέχεια τοποθετούμε στη φωτιά και τη σχάρα, στην οποία θα τοποθετήσουμε τα ψάρια, ώστε να πυρακτωθεί και αυτή καλά.
- Η χρήση της διπλής σχάρας είναι μια πολύ καλή ιδέα, γιατί μπορούμε να ψήσουμε τα ψάρια και από τις δύο πλευρές τους, γυρίζοντας απλά τη σχάρα. Έτσι δεν κινδυνεύουμε να τα διαλύσουμε στην προσπάθειά μας να τα αναποδογυρίσουμε με μια σπάτουλα ή άλλο εργαλείο.
- Είναι σημαντικό, για να ψηθούν σωστά τα ψάρια, τα κάρβουνα να είναι αρκετά πυρακτωμένα και να έχουν έντονη θερμότητα, όχι όμως φλόγα. Αυτό θα βοηθήσει να σχηματισθεί αμέσως στην επιφάνεια του ψαριού μια κρούστα, που θα το βοηθήσει να μην κολλήσει στη σχάρα.
- Λαδώνουμε με ελαιόλαδο τη σχάρα και τοποθετούμε τα ψάρια, την κλείνουμε και τη βάζουμε πάνω στην ψησταριά.
- Ψήνουμε τα ψάρια από τη μια πλευρά τους για μερικά λεπτά, μέχρι να πιάσουν κρούστα. Στη συνέχεια γυρίζουμε τη σχάρα και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για την άλλη πλευρά.
- Ο χρόνος ψησίματος των ψαριών διαφέρει, καθώς εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών, την υγρασία τους, αλλά και τη θερμότητα της ψησταριάς.
- Ελέγχουμε τακτικά τον βαθμό ψησίματος των ψαριών και προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε και τα στεγνώσουμε.
- Αφού ψηθούν, ανοίγουμε προσεκτικά τη σχάρα και τοποθετούμε τα ψάρια σε πιατέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου