10 Ιουλίου 2025

Λεμόνι, ένας πολύτιμος καρπός

 

Θεματικό αφιέρωμα στο "Λεμόνι"


Ένας πολύτιμος καρπός, ένα δώρο της φύσης στον άνθρωπο.

Τα όμορφα άνθη της λεμονιάς, τα βαθυπράσινα φύλλα της, το φωτεινό κίτρινο χρώμα του καρπού της ενέπνευσαν τη ζωγραφική, τη διακόσμηση, τη χειροτεχνία και πολλές άλλες δημιουργικές τέχνες.

Στη μαγειρική ο ζουμερός καρπός του λεμονιού, γεμάτος χρώμα και άρωμα γίνεται πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, για να ικανοποιήσει τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης.




Το λεμόνι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και γενικότερα στα όξινα φρούτα

Προέλευση:

Πατρίδα του λεμονιού είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και τα νησιά του Ινδικού πελάγους. 

Οι Κινέζοι καλλιεργούσαν τα λεμόνια ήδη από το 2.200 π.χ. 

Στην Ελλάδα ήλθαν την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όπου εγκλιματίστηκαν εύκολα και καλλιεργήθηκαν με επιτυχία. 

Σιγά-σιγά τα λεμόνια εξαπλώθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αργότερα έγιναν γνωστά και στην Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο. 

Ιδιότητες:

Το λεμόνι γεμάτο χυμό και άρωμα, διακρίνεται για τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας.

Είναι μικροβιοκτόνο, αντισηπτικό, αντιρρευματικό, αντιδιαβητικό, αντιυπερτασιακό, τονωτικό και αντιθρομβωτικό. 

Ο χυμός του ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας στις μολυσματικές ασθένειες, δίνει ενέργεια, ευνοεί τη λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος, αναχαιτίζει την πρόοδο της γήρανσης και διευκολύνει τη λειτουργία της πέψης. 

Μερικές σταγόνες λεμονιού στο κρέας ή στο ψάρι βοηθούν στην ευκολότερη απορρόφηση του σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο χυμό του λεμονιού περιέχονται βιταμίνες και καροτενοειδή, που εμποδίζουν τις θρομβώσεις στο αίμα και ευνοούν σημαντικά την ορμονική ισορροπία του νευρικού συστήματος, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σταθεροποίηση του ασβεστίου.

Στο άσπρο μέρος της φλούδας και στη διάφανη εσωτερική μεμβράνη του καρπού, βοηθούν τις βιταμίνες C και Α να διώξουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό και προστατεύουν τα τριχοειδή αγγεία.



Στη μαγειρική:

Το λεμόνι είναι το φρούτο που πρωταγωνιστεί στην καθημερινή μας διατροφή.

Εκτός από τον δροσιστικό του χυμό, μπορούμε να απολαύσουμε τη γεύση και το άρωμά του σε πάρα πολλές συνταγές και παραλλαγές.

Στην κουζίνα είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, που με τη φρεσκάδα και το λεπτό του άρωμα κάνει τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ πιο γευστικά και πιο αρωματικά.
 
Τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική η συμβολή του είναι ανεκτίμητη. 

Γι' αυτό και είναι αμέτρητες οι συνταγές, που περιλαμβάνουν το λεμόνι ως βασικό τους συστατικό.



Χρήσιμες πληροφορίες για το λεμόνι:

  • Ένα ποτήρι ζεστό νερό μέσα στο οποίο έχουμε στύψει μισό λεμόνι, είναι ότι καλύτερο για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Παρασύρει τις τοξίνες και μας χαρίζει υπέροχο δέρμα.
  • Ο χυμός του λεμονιού στα θαλασσινά, όχι μόνο τα νοστιμίζει, αλλά και μας προφυλάσσει από πιθανή δηλητηρίαση.

  • Μερικές σταγόνες λεμονιού στο κρέας ή στο ψάρι βοηθούν να αφομοιώνεται ο σίδηρος πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια πληροφορία ιδιαίτερα χρήσιμη στους αναιμικούς και τους εφήβους. 
  • Αν προσθέσουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού στο νερό, που βράζει το ρύζι, θα κάνουν το ρύζι κάτασπρο.
  • Ο χυμός του λεμονιού με τη μορφή γλυκιάς και ζεστής λεμονάδας βοηθάει στη χώνευση. 
  • Το λεμόνι περιέχει πολλές φυσικές αντιβακτηριδιακές ουσίες, που συμβάλλουν στη μείωση της βακτηριδιακής χλωρίδας των τροφών, που καταναλώνουμε.
  • Αν θέλουμε να δώσουν τα λεμόνια το μέγιστο του χυμού τους, πριν τα στύψουμε τα αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό νερό ή τα ζεσταίνουμε στο φούρνο για μερικά λεπτά.
  • Οι φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού, όταν τις τοποθετήσουμε πάνω σε θερμαντικά σώματα, διαχέουν διακριτικό άρωμα στο χώρο.

Ίσως σας ενδιαφέρει:





Δεν υπάρχουν σχόλια: