13 Ιουλίου 2025

Λαβράκια ψητά στα κάρβουνα


Λαβράκια ψητά στα κάρβουνα


Αναμφισβήτητα τα ψάρια είναι μια τροφή με πολύ σημαντική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καλών λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμινών Α, Β και D.

Το λαβράκι είναι ένα μεσογειακό ψάρι, πολύ δημοφιλές για την εξαιρετική γεύση του και τους πολλούς τρόπους μαγειρέματος, που προσφέρει. 
Επιπλέον και για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας.

Ψημένο στα κάρβουνα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.





Λαβράκια ψητά στα κάρβουνα

Υλικά

4 λαβράκια
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι

Για τη σάλτσα λαδολέμονου
1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο 
Χυμό από 1 λεμόνι


Οδηγίες

  1. Καθαρίζουμε τα λέπια από τα λαβράκια και αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια τους.
  2. Τα πλύνουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο παντού και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο.
  4. Τα ψήνουμε στα κάρβουνα και από τις δύο πλευρές τους, μέχρι  να ψηθούν καλά.
  5. Σερβίρουμε τα ψάρια ζεστά και τα συνοδεύουμε με σάλτσα λαδολέμονου.
Για το ντρέσινγκ λαδολέμονου

Βάζουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού σε μπολ και τα χτυπάμε δυνατά με το πιρούνι  ή τον αυγοδάρτη, μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά καλά και να σχηματίσουν μια ελαφρά πηχτή σάλτσα.


Σημείωση:

Το ψάρι γενικά είναι ένα αρκετά ευαίσθητο υλικό και το ψήσιμο του στα κάρβουνα θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Είναι πολύ εύκολο ένα ψήσιμο να οδηγηθεί στην αποτυχία και το ψάρι να βγει θρυμματισμένο, άψητο ή καμένο.
Είναι λοιπόν σημαντικό για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς αποτυχίες, να ακολουθήσουμε κάποιες μικρές συμβουλές για επιτυχημένο ψήσιμο ψαριών στα κάρβουνα.
 
Επίσης:

Είναι σημαντικό, όταν καταναλώνουμε ψάρια να γνωρίζουμε για αυτά κάποιες ιδιότητες, που έχουν, ώστε να προσαρμόζουμε τις επιλογές μας ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις μας.

* Επίσης πριν αγοράσουμε ψάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια μικρά μυστικά για τη σωστή επιλογή και διαχείρισή τους, για να γίνει η ζωή στην κουζίνα πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: