15 Ιουλίου 2025

Άνθη κολοκυθιού γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά


Άνθη κολοκυθιού γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά



Τα εντυπωσιακά άνθη του κολοκυθιού γίνονται μέρος της γαστρονομικής απόλαυσης και μάλιστα με πολύ θετικές εντυπώσεις.

Περισσότερο κατάλληλα για χρήση στη μαγειρική θεωρούνται τα αρσενικά άνθη του κολοκυθιού, τα οποία είναι πιο μεγάλα, ανοιχτά και εύρωστα.

Τα αρσενικά άνθη στηρίζονται στα κοτσάνια του φυτού, ενώ
τα θηλυκά στηρίζονται στα κολοκυθάκια και συνήθως είναι πιο μικρά και περισσότερο κλειστά.

Η καλύτερη ώρα για τη συλλογή τους από το χωράφι είναι πολύ νωρίς το πρωί, καθώς τότε είναι πολύ ανοιχτά και ζωηρά. 
Όσο περνάει η ώρα κλείνουν, οπότε και η διαχείρισή τους στη μαγειρική γίνεται πιο δύσκολη.






Άνθη κολοκυθιού γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά

Υλικά

20 κολοκυθοανθούς αρσενικούς 
2 κολοκυθάκια τριμμένα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 ντομάτα τριμμένη
2 φλιτζανάκια ρύζι
Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι, τον χυμό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


Οδηγίες

  • Πλένουμε προσεκτικά τα κολοκυθολούλουδα και κόβουμε εσωτερικά τους στήμονες. 
  • Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. 
  • Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τη ντομάτα και βράζουμε, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Ρίχνουμε τα αρωματικά χόρτα και το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς με το μείγμα και στρίβουμε την άκρη τους. 
  • Τα μεταφέρουμε σε ταψάκι και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό.
  • Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.



Τα σερβίρουμε ως ορεκτικό ή πρώτο πιάτο και τα συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: