Ρεβίθια λεμονάτα στο φούρνο
Τα ρεβίθια είναι όσπρια με πολύ σημαντική διατροφική αξία.
Πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του οργανισμού μας γενικότερα.
Τα ρεβίθια μαγειρεύονται σε μέτρια φωτιά με κρεμμύδι, πράσο, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, καρότα και σκόρδο, καρυκεύονται με πιπέρι και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και αρωματίζονται με αποξηραμένα φύλλα δάφνης, λεμόνι και φρέσκο άνηθο.
Το μαγείρεμα ολοκληρώνεται στο φούρνο και το αποτέλεσμα εξαιρετικό.
Ρεβίθια λεμονάτα στο φούρνο
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια
3 κουταλιές ε. π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξηρό
1/2 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτρια πράσινη πιπεριά
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
2 μέτρια καρότα
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο μπολ μουσκεύουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ μέσα σε αρκετό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα.
Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα πλύνουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, τα βράζουμε για 5-6 λεπτά και τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια σοτάρουμε και το σκόρδο, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
Επαναφέρουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα καρότα, τα φύλλα της δάφνης, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και τα σκεπάζουμε με νερό ή ζωμό λαχανικών. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι.
Ψήνουμε τα ρεβίθια στο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν.
Λίγα λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το ψήσιμο προσθέτουμε τον άνηθο και τον χυμό του λεμονιού.
Σερβίρουμε τα ρεβίθια ζεστά.
Σημείωση:
Όταν θέλουμε να συντηρήσουμε τα όσπρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να μην πιάσουν ζουζούνια, τα κλείνουμε σε γυάλινο βάζο, που σφραγίζει καλά, μαζί με σκελίδες σκόρδου και αποξηραμένα φύλλα δάφνης.
Άλλες συνταγές με όσπρια:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου