Αρνάκι στο φούρνο με κριθαράκι
Ένα κλασικό παραδοσιακό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας.
Το καλοψημένο αρνάκι δένει τόσο ιδανικά με το κριθαράκι και τη ντομάτα και δίνει τόση νοστιμιά σ' αυτό το πιάτο, που πραγματικά δεν θέλεις να σταματήσεις.
Αρνάκι στο φούρνο με κριθαράκι
Υλικά
Για το αρνάκι
1 και 1/2 κιλό μπούτι από αρνάκι σε κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Για το κριθαράκι
500 γρ. κριθαράκι
3 κουταλιές βούτυρο
500 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
- Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το κρέας.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές του για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Σβήνουμε με το λευκό ξηρό κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμισθεί το αλκοόλ και στη συνέχεια μεταφέρουμε το αρνάκι μαζί με το ζωμό του σε ταψί.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, που τον ανάβουμε στους 180 βαθμούς.
- Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντάς το τακτικά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρουμε επίσης, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, την πάπρικα, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, καθώς και βραστό νερό (3 φλιτζάνια βραστό νερό περίπου για κάθε 1 φλιτζάνι κριθαράκι).
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κριθαράκι να πάρει 1-2 βράσεις. Το ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
- Μεταφέρουμε το κριθαράκι με το ζωμό του στο ταψί με το αρνάκι και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε 1-2 φορές το κριθαράκι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου