28 Ιουλίου 2025

Λιαστές ντομάτες με σκόρδο και μυρωδικά (διαδικασία στο φούρνο)

 

Λιαστές ντομάτες με σκόρδο και μυρωδικά 

(διαδικασία στο φούρνο)


Λιαστές ντομάτες, όπως παραπέμπει και το όνομά τους, είναι οι ντομάτες, που στεγνώνουν στον ήλιο.

Το στέγνωμα της ντομάτας στον ήλιο, κομμένη στη μέση και πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι, είναι ένας παραδοσιακός τρόπος αποξήρανσης και συντήρησης, προκειμένου αυτή να καταναλωθεί αργότερα σε εποχές, που το λαχανικό δεν θα υπήρχε στη φυσική του κατάσταση.

Βέβαια το στέγνωμα της ντομάτας στον ήλιο απαιτεί διαδικασία αρκετών ημερών, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μια εναλλακτική μέθοδος για τον σκοπό αυτό είναι το στέγνωμα της ντομάτας στο φούρνο της κουζίνας με μια αργή διαδικασία ολίγων ωρών.




Λιαστές ντομάτες με  σκόρδο και μυρωδικά 
(διαδικασία στο φούρνο)

Υλικά

2 κιλά ντομάτες
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι χοντρό

Οδηγίες

Προσέχουμε οι ντομάτες, που επιλέγουμε να είναι σαρκώδεις και μικρού σχετικά μεγέθους.

Τις πλύνουμε καλά και τις κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα σποράκια τους και όσο περισσότερο μπορούμε από τον χυμό τους.

Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, τη μια κοντά στην άλλη και με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.

Τις πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και από 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο.

Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τοποθετούμε από μια φέτα σε κάθε ντομάτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα. Στεγνώνουμε τις ντομάτες για 2 ώρες, στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και συνεχίζουμε για ακόμη 3 ώρες.

Φροντίζουμε ο φούρνος να είναι ελάχιστα ανοικτός για να φεύγει η υγρασία. Θα μας πάρει αρκετό χρόνο αυτή η διαδικασία, 5 ώρες περίπου, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε οι ντομάτες να γίνουν στεγνές και εύθραυστες, αλλά να κρατάνε μια ελάχιστη υγρασία.

Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Τις τοποθετούμε σε στρώσεις σε αποστειρωμένα βάζα, πιέζοντάς τες ελαφρά. Βάζουμε σε κάθε βάζο 2-3 κομματάκια σκόρδου, τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο σε ποσότητα, που να σκεπάζει τις λιαστές ντομάτες και τα κλείνουμε με το καπάκι.

Φυλάμε τα βάζα με τις λιαστές ντομάτες στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: