Η σοκολάτα και τα δικά της μικρά μυστικά
Όλα τα πράγματα έχουν και τα δικά τους μικρά μυστικά.
Ας δούμε μερικά μικρά μυστικά και για τη σοκολάτα, που τόσο πολύ λατρεύουμε όλοι.
Πως να τη διαχειριστούμε σωστά και πως να τη διατηρήσουμε.
Μικρά μυστικά για τη σοκολάτα
Για να λιώσει η σοκολάτα, πρέπει να θρυμματιστεί με κοφτερό μαχαίρι ή στο μπλέντερ ή να κοπεί σε μικρά κομμάτια.
Το μπαιν μαρί:
Μπαιν μαρί είναι ο χρυσός κανόνας για το λιώσιμο της σοκολάτας.
Χρειαζόμαστε:
1. Δύο κατσαρόλες, τη μια μεγαλύτερη από την άλλη. Στη μεγαλύτερη μπαίνει το νερό και στη μικρότερη, που τοποθετείται πάνω στο νερό, τη σοκολάτα.
2. Ένα θερμόμετρο μαγειρικής
3. Μια ξύλινη σπάτουλα.
Προσέχουμε, όταν λιώνει η σοκολάτα, να μην έρθει το νερό ποτέ σε σημείο βρασμού.
Με το θερμόμετρο μετράμε τη θερμοκρασία της σοκολάτας, που δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς, ενώ ανακατεύουμε με τη σπάτουλα κάθε τόσο.
Μικροκύματα
Η σοκολάτα λιώνει χωρίς να σβολιάσει σε χαμηλή θερμοκρασία αρκεί να τη βάλουμε σε ειδικό σκεύος, αφού προηγουμένως την τεμαχίσουμε.
Υπολογίζουμε 2 λεπτά για κάθε 100 γρ. στα 450W.
Όταν περάσει ο χρόνος, ελέγχουμε, αν έχει λιώσει, ανακατεύουμε και αν χρειαστεί, την ξαναβάζουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Πως διατηρείται η σοκολάτα
Όταν η επιφάνεια της σοκολάτας ασπρίζει, σημαίνει ότι δεν έχει διατηρηθεί σωστά.
Αυτή η ¨πατίνα¨ εμφανίζεται επειδή ανεβαίνει στην επιφάνεια το βούτυρο από το κακάο. Δεν είναι επιβλαβής, αλλά αλλοιώνει τη γεύση.
Άλλο μειονέκτημα που εύκολα αναγνωρίζεται και που οφείλεται στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, είναι η εμφάνιση μικρών κρυστάλλων ζάχαρης στην επιφάνεια.
Η πλάκα σοκολάτας πρέπει να έχει λαμπερή όψη, να είναι λεία και συμπαγής και όταν την σπάμε, δεν πρέπει να τρίβεται και να διαλύεται.
Εχθροί της σοκολάτας είναι το φως και οι αλλαγές της θερμοκρασίας. Διατηρείται σε θερμοκρασία από 12 ως 18 βαθμούς και ποτέ πάνω από 20.
Δεν συνιστάται η τοποθέτησή της στο ψυγείο, αν και το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης το κάνουμε. Σ' αυτήν την περίπτωση την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο, γιατί η σοκολάτα έχει την ιδιότητα ν' απορροφά τις μυρωδιές.
Πηγή: Περιοδικό "Πρακτική" τ.190/97
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου