Τα μελομακάρονα που ξετρέλαναν όλους
Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά
Μέρες γιορτής, μέρες χαράς και πως να αντισταθείς και να μην υποκύψεις στον πειρασμό να κάνεις τα παραδοσιακά μελομακάρονα, το σήμα κατατεθέν των ημερών.
Φέτος θα σας προτείνουμε μια συνταγή, τόσο πετυχημένη και τόσο ισορροπημένη στη υφή της, στη γεύση της, στο άρωμα και στο σιρόπιασμά της, που θα ξετρελάνει κυριολεκτικά όλους τόσο πολύ, που θα σας ζητούν να την κάνετε ξανά και ξανά.
Υλικά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5-6 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
Τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
2 και 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
2 φλούδες πορτοκάλι
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας το μείγμα στην αρχή με το σύρμα και συνέχεια ζυμώνοντας τη ζύμη, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα και τα πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας προς τα κάτω.
- Τα ψήνουμε σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 170 βαθμούς, για 25-30 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού. Βράζουμε το σιρόπι για 3-4 λεπτά.
- Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο σιρόπι.
- Σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά.
- Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου