Σπιτικό λευκό ψωμί ζυμωμένο με γάλα
Εξαιρετικά αφράτο ψωμί, που δεν χορταίνεις να το τρως.
Ένα ψωμί, που αξίζει τον κόπο να το κάνετε. Η παρασκευή του, αν και παίρνει λίγο χρόνο, είναι είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία.
Σημασία έχει ότι, το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τον κόπο σας και πάνω απ' όλα θα γευτείτε ένα σπιτικό δικό σας ψωμί.
Σπιτικό λευκό ψωμί ζυμωμένο με γάλα
Υλικά
7 γρ. ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
350 γρ. γάλα λίγο ζεστό
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας γάλα για το άλειμμα
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε για 2 ώρες περίπου, ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Στη συνέχεια με βουτυρωμένα χέρια ζυμώνουμε τη ζύμη και πάλι. Την κάνουμε μπάλα και τη βάζουμε σε ένα μπολ βουτυρωμένο. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε χώρο χωρίς ρεύματα ή κρύο.
- Την πλάθουμε και της δίνουμε σχήμα. Τη βάζουμε σε ταψάκι ή φόρμα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας. Την αφήνουμε και πάλι για 15 λεπτά περίπου, να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει, αλείφουμε ελαφρά την επιφάνειά της με γάλα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει καλά.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο, το βάζουμε πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου