26 Δεκεμβρίου 2025

Χοιρινό με σέλινα, πράσα και κόκκινες πιπεριές σε αυγολέμονο

 

Χοιρινό με σέλινα, πράσα και κόκκινες πιπεριές σε αυγολέμονο


Ένα πραγματικά εξαιρετικό πιάτο γεμάτο θεσπέσιες γεύσεις και υπέροχα αρώματα.

Ένα πιάτο με χοιρινό κρέας και αρκετά λαχανικά με προεξέχουσα θέση το σέλινο.

Η έντονη γεύση και το μεθυστικό άρωμα του σέλινου συνδυάζεται ιδανικά με το κρέας και τα υπόλοιπα λαχανικά με το αυγολέμονο να αποθεώνει το αποτέλεσμα. 



Χοιρινό με σέλινα, πράσα και κόκκινες πιπεριές σε αυγολέμονο


Υλικά

1 και 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι σε κομμάτια
2 κιλά σέλινα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε λωρίδες
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
4-5 κόκκους πιπέρι
4-5 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού


Οδηγίες

  • Πλύνουμε και τεμαχίζουμε τα σέλινα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρουμε καλά απ' όλες τις πλευρές τους. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε στο κρέας ζεστό νερό, τόσο που να το σκεπάζει. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τους κόκκους από πιπέρι και μπαχάρι, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος την επάρκεια του νερού και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.
  • Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και τις πιπεριές, μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τα σέλινα, τα καρότα, το βρασμένο κρέας με το ζωμό του, ανακατεύουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε, μέχρι ενωθούν οι γεύσεις και μαλακώσουν όλα τα υλικά. Σβήνουμε τη φωτιά.
  • Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε σε μπολ πολύ καλά τα αυγά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα. Προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών 2 κουτάλες ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει παντού.
Σερβίρουμε το χοιρινό με σέλινα, πράσα και κόκκινες πιπεριές σε αυγολέμονο ζεστό. 





Σημείωση:

Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στο φαγητό και τις σελινόριζες, αφού τις καθαρίσουμε, τις τεμαχίσουμε και τις βράσουμε μαζί με τα σέλινα.
Αν όμως δεν είναι αυτό η επιλογή μας, δεν τις πετάμε, αλλά να τις φυτεύουμε σε μια γλάστρα. 
Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε φρέσκο σέλινο μέχρι αργά την άνοιξη για να νοστιμίζουμε τα φαγητά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: