20 Δεκεμβρίου 2025

Χοιρινό με πράσα σε σάλτσα ντομάτας



Χοιρινό με πράσα σε σάλτσα ντομάτας


Το χοιρινό με πράσα είναι ένα νόστιμο φαγητό της Ελληνικής κουζίνας, που μπαίνει στο τραπέζι μας τους χειμερινούς κυρίως μήνες.

Βασικά του υλικά είναι το χοιρινό κρέας, τα πράσα και η σάλτσα ντομάτας. 

Φυσικά δεν λείπουν τα καρυκεύματα, καθώς και άλλα λαχανικά, που όλα μαζί θα μας δώσουν ένα πολύ γευστικό φαγητό.




Χοιρινό με πράσα σε σάλτσα ντομάτας


Υλικά

1 κιλό χοιρινό κρέας σε φιλετάκια
1 κρεμμύδι
5-6 πράσα
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
500 γρ. ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
2 φύλλα δάφνη
Αλάτι, πιπέρι

Για το μαρινάρισμα του κρέατος

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά ρίγανη
1/2 κουταλιά πάπρικα
Πιπέρι

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, την πάπρικα και το πιπέρι. Βάζουμε το κρέας, το αλείφουμε καλά με το μείγμα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, να σταθεί στη μαρινάδα για 1-2 ώρες.
  • Τεμαχίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο τις πιπεριές, το καρότο και το σκόρδο.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε απ' όλες του πλευρές για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο τις πιπεριές και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λευκό ξηρό κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την πολτοποιημένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τα καρότα, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και νερό τόσο που να σκεπάζει τα υλικά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε το χοιρινό με πράσα ζεστό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: