14 Δεκεμβρίου 2025

Σπετσοφάι το παραδοσιακό πιάτο του Πηλίου


Σπετσοφάι


Το σπετσοφάι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του Πηλίου.

 Τα βασικά του υλικά είναι τα χωριάτικα λουκάνικα και οι πιπεριές, μαγειρεμένα μέσα σε σάλτσα ντομάτας.

Η παρασκευή του είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη.





Σπετσοφάι το παραδοσιακό πιάτο του Πηλίου


Υλικά

300 γρ. λουκάνικα χωριάτικα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 κόκκινες πιπεριές
2 κίτρινες πιπεριές
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. ώριμες ντομάτες
6-7 φύλλα φρέσκο δυόσμο
6-7 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι


Οδηγίες

  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες, τεμαχίζουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το δυόσμο και τον μαϊντανό.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα λουκάνικα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και συνεχίζουμε για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  • Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
  • Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε τον φρεσκοκομμένο δυόσμο για να δώσει το άρωμά του.
  • Σερβίρουμε το σπετσοφάι πασπαλισμένο με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: