6 Δεκεμβρίου 2025

Κοτόπουλο ανοιχτό ψητό στη σχάρα του φούρνου

 

Κοτόπουλο ανοιχτό ψητό στο φούρνο


Το κοτόπουλο είναι ένα ελαφρύ κα εύπεπτο φαγητό, που το αγαπούν όλοι και προσφέρει στον οργανισμό μας τα 3/4 των πρωτεϊνών, που χρειάζεται ημερησίως.

Ψημένο στη σχάρα του φούρνου αποβάλει τα περιττά λιπαρά του, κάτι που το κάνει περισσότερο διαιτητικό και υγιεινό.





Κοτόπουλο ανοιχτό ψητό στο φούρνο


Υλικά

1 μέτριο κοτόπουλο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κουταλάκια ρίγανη 
1 κουταλάκι δεντρολίβανο αποξηραμένο
1 κουταλάκι πάπρικα
1/2 κουταλάκι θυμάρι
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι


Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, την πάπρικα, το θυμάρι, το χυμό του λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανοίγουμε το κοτόπουλο στη μέση σαν πεταλούδα, χαράζοντας το με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος του στήθους.
  • Το αλείφουμε με τη μαρινάδα παντού, ακόμη και κάτω από το δέρμα του, όπου είναι εφικτό.
  • Το αφήνουμε να σταθεί στη μαρινάδα για 1-2 ώρες περίπου.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  • Απλώνουμε το κοτόπουλο πάνω στη σχάρα του φούρνου, φροντίζοντας να βάλουμε από κάτω σε μικρή απόσταση ένα ταψί με λαδόκολλα, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά, που θα βγάλει.
  • Ψήνουμε το κοτόπουλο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά και να πάρει ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα. 
  • Το γυρίζουμε με προσοχή και από την άλλη πλευρά και το ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο σε πιατέλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  • Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πατάτες και καρότα ψητά στο φούρνο.

Σημείωση:

Για να ελέγξουμε την ετοιμότητα ψησίματος του κοτόπουλο, το τρυπάμε με ένα πιρούνι. Αν τα υγρά του βγαίνουν καθαρά, είναι έτοιμο.

Ίσως σας ενδιαφέρει να διαβάσετε:








Δεν υπάρχουν σχόλια: