Τα χταπόδια είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα και πολυμαγειρεμένα θαλασσινά.
Θα τα συναντήσουμε μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, όπως χταπόδια ψητά στον φούρνο ή στα κάρβουνα, με λάδι και ξύδι ως ορεκτικό, με σάλτσα ντομάτας συνοδευόμενα από μακαρόνια, ρύζι ή πουρέ πατάτες, κρασάτα, βραστά σε σαλάτες κ.ά.
Υλικά
1 κιλό χταποδάκια, καθαρισμένα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 πράσο, ψιλοκομμένο (το ανοιχτόχρωμο μέρος)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
500 γρ. σάλτσα ντομάτας ή 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 φύλλο δάφνης
5 κόκκους πιπεριού
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Πλύνουμε τα χταποδάκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπεριού.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ελαφρά.
Συνεχίζουμε, προσθέτοντας το σκόρδο και στη συνέχεια τον πελτέ ντομάτας και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τα χταποδάκια, τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα ντομάτας.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Συνοδεύουμε τα κοκκινιστά χταποδάκια με πουρέ πατάτας.
Συνταγές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
1. Χταποδάκια ξυδάτα (μοσχοί), ένα εξαιρετικό ορεκτικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου