Η χημεία του οργανισμού μας
Ποιες τροφές τη βοηθούν
Ποια είναι τα στοιχεία που αποτελούν τη βάση του οργανισμού μας και σε ποια τρόφιμα θα τα βρούμε;
Διαβάζοντας μαθαίνουμε και βοηθάμε με τη σωστή διατροφή στη διατήρηση της καλής μας υγείας.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα στοιχεία, σε ποια τρόφιμα θα τα βρούμε και με ποιο τρόπο επιδρούν και επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού μας.
Η χημεία του οργανισμού μας - Ποιες τροφές τη βοηθούν
Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι μέταλλο, που βρίσκεται άφθονο στο σώμα και αποτελεί το 2% της συνολικής μάζας του. Το περισσότερο αποθηκεύεται στα οστά και στα δόντια. Αν δεν παίρνουμε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή μας για να ξαναγεμίσουμε τις αποθήκες του οργανισμού μας, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουμε σοβαρή αποδυνάμωση του σκελετού μας.
Ένα ποτήρι γάλα, ένα μπολ γιαούρτι και 2-3 φέτες τυρί, παρέχουν στον οργανισμό 700 χλγρ. ασβεστίου, που αποτελεί και την απαραίτητη ποσότητα. Τα παιδιά και οι έγκυες χρειάζονται περισσότερο.
Επίσης η βιταμίνη D, που βρίσκεται στο γάλα, το βούτυρο, τα αυγά και το ιχθυέλαιο, είναι πολύ βασική, καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι συστατικό της ορμόνης του θυροειδή, που ελέγχει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα.
Συναντάται στο θαλασσινό νερό και η βασική πηγή του είναι το ψάρι, το πόσιμο νερό και τα λαχανικά, που αναπτύσσονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Μαγνήσιο
Βρίσκεται στις τροφές, κυρίως τα πολύσπορα δημητριακά, τα καρύδια και τα θαλασσινά. Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν πολύ μαγνήσιο στη χλωροφύλλη τους, αλλά δύσκολα τον απορροφάει ο οργανισμός. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει 1 χλγρ. μαγνησίου, που αποτελεί το 10% των αναγκών του σώματος.
Μόλυβδος
Το σώμα περιέχει 8 με 10 χλγρ. μολύβδου, το οποίο συγκεντρώνεται στο συκώτι, τα νεφρά, τους αδένες της αδρεναλίνης, τα οστά και το δέρμα.
Νάτριο
Το νάτριο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Η κατανάλωση νατρίου πολύ περισσότερο απ' ότι χρειάζεται ο οργανισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση, που αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος και πιέζει την καρδιά και τα νεφρά.
Η μόνη περίπτωση ανεπάρκειας νατρίου μπορεί να συμβεί σε πολύ ζεστά κλίματα, όπου το σώμα χάνει πολύ αλάτι, λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης.
Ποτάσιο
Το ποτάσιο είναι βασικό για το χτίσιμο των πρωτεϊνών και την καύση των υδρογονοανθράκων.
Τα φρούτα, κυρίως οι μπανάνες και τα κιτροειδή, είναι πλούσια σε ποτάσιο. Γενικά οι ωμές τροφές περιέχουν πολύ περισσότερο ποτάσιο απ' ότι οι μαγειρεμένες.
Σελήνιο
Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εμποδίζει τις ζημιές στον οργανισμό, που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις. Τα σιτηρά και τα ψάρια είναι πλούσια σε σελήνιο.
Σίδηρος
Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε αναιμία. Ο σίδηρος, που βρίσκεται στο κρέας, απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό απ' ότι ο σίδηρος, που βρίσκεται στα σιτηρά ή τα λαχανικά.
Η βιταμίνη C αυξάνει τη δυνατότητα απορρόφησης του σιδήρου από τα πράσινα φαγητά. Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα και πολύσπορα δημητριακά, είναι ένας υπέροχος τρόπος για να πάρουμε την καθημερινή μας δόση.
Φθόριο
Δυναμώνει το σμάλτο των δοντιών και τα προστατεύει από την επίθεση βακτηριδίων. Το φθόριο μπορεί επίσης να καθυστερήσει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά στους ηλικιωμένους.
Η μοναδική πηγή φθορίου είναι το πόσιμο νερό. Τα φύλλα του τσαγιού επίσης περιέχουν αρκετό φθόριο.
Φώσφορο
Το φώσφορο είναι βασικό συστατικό του DNA. Τα περισσότερα φαγητά περιέχουν φώσφορο, έτσι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις διατροφικής ανεπάρκειας.
Πολύ καλή πηγή φωσφόρου είναι τα αυγά, το κρέας, το ψάρι και το γάλα.
Χαλκός
Ο χαλκός υπάρχει στο συκώτι και τον εγκέφαλο. Βοηθάει στο σχηματισμό της αιμογλοβίνης και ρυθμίζει το ποσοστό σιδήρου στο σώμα.
Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι το συκώτι, τα νεφρά, τα σιτηρά και τα οστρακόδερμα.
Χρώμιο
Ειδικοί πιστεύουν πως η έλλειψη χρωμίου παίζει ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη, στη σκλήρυνση των αρτηριών, στην παχυσαρκία και στις καρδιακές παθήσεις.
Βρίσκεται στο συκώτι, στον αφρό της μπύρας, στο μαύρο ψωμί και στο τυρί.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος, στοιχείο των πρωτεϊνών, που ελέγχουν τα γονίδια, είναι πολύ βασικός για τη σεξουαλική ωρίμανση, τη γονιμοποίηση και τη σεξουαλική συμπεριφορά.
Τα στρείδια θεωρούνται αφροδισιακά γιατί είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Άλλες πηγές είναι η ρίζα του τζίντζερ, τα καρύδια, το συκώτι, τα μπιζέλια και οι γαρίδες.
Πηγή: Περιοδικό "Πρακτική" τ.211/99
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου