Ετοιμασία και κονσερβοποίηση σε βάζα σάλτσα ντομάτας
Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να παρασκευάσουμε τη δική μας σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Οι ντομάτες βρίσκονται σε αφθονία και η τιμή τους είναι αρκετά καλή.
Όμως όλες οι ντομάτες δεν είναι κατάλληλες για αυτό τον σκοπό.
Επιλέγουμε ντομάτες ολοκόκκινες, ώριμες και σαρκώδεις, με σφιχτή, γεμάτη σάρκα και με ελάχιστα σποράκια.
Στο εμπόριο υπάρχουν ντομάτες κατάλληλες για αυτό τον σκοπό.
Η διαδικασία για να κάνουμε τη σάλτσα ντομάτας είναι αρκετά εύκολα και απλή και τα βήματα συγκεκριμένα, αλλά σαφώς χρειάζεται το χρόνο της.
Αν όμως αγαπάμε τη δημιουργία και τις σπιτικές παρασκευές, σίγουρα θα το απολαύσουμε.
Ετοιμασία και κονσερβοποίηση σε βάζα σάλτσα ντομάτας
Υλικά
Ντομάτες, όπως τις περιγράψαμε παραπάνω
Αλάτι (προαιρετικά)
Βάζα με καινούργια, αμεταχείριστα καπάκια
Οδηγίες
Πλύνουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τη βάση, που στηρίζεται το κοτσανάκι τους. Η αφαίρεση της σε αυτό το στάδιο, θα μας διευκολύνει πολύ αργότερα στην αφαίρεση της φλούδας τους.
Βάζουμε τις ντομάτες σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση, μέχρι να δούμε τη φλούδα τους να σκάει.
Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε σκεύος με αρκετό κρύο νερό για να κρυώσουν.
Τις ξεφλουδίζουμε, τις πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας να φύγουν τα σποράκια τους και τις αφήνουμε σε μπολ για λίγη ώρα, ώστε να βγάλουν ένα μέρος από τα υγρά τους. Θα δούμε να βγάζουν ένα κίτρινο ζωμό, τον οποίο πετάμε.
Τις αλέθουμε στο μπλέντερ και στη συνέχεια βάζουμε τον πολτό τους σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλάτι (για 2 κιλά πολτού ντομάτας μια κουταλιά αλάτι) και βράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να δέσει.
Όσο πιο πολύ τη βράζουμε, τόσο μειώνεται η ποσότητα της σάλτσας, που θα πάρουμε. Εξαρτάται πόσο σφιχτή ή χαλαρή τη θέλουμε.
Μεταφέρουμε τη ζεστή σάλτσα ντομάτας στα ζεστά αποστειρωμένα βάζα (αποστείρωση σε φούρνο στους 100 βαθμούς C για 15 λεπτά περίπου), τα κλείνουμε με τα καπάκια τους σφιχτά και τα βάζουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 110 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου για να γίνει η κονσερβοποίηση.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε στον πάγκο πάνω σε πετσέτα γυρισμένα ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν.
Σημείωση:
Μπορούμε εναλλακτικά να βάλουμε τη σάλτσα ντομάτας, αφού κρυώσει καλά, σε πλαστικά σκεύη και να την καταψύξουμε στον καταψύκτη.
Ίσως σας ενδιαφέρει:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου