11 Αυγούστου 2025

Στριφτή κολοκυθόπιτα με φέτα

 

Στριφτή κολοκυθόπιτα με φέτα

Οι εντυπωσιακές κολοκύθες με τις πορτοκαλί και πράσινες αποχρώσεις τους αποτελούν την ιδανική επιλογή για πίτες, είτε γλυκιές, είτε αλμυρές.

Η αρωματική, τρυφερή και ελαφρά γλυκιά γεύση της κολοκύθας συνδυάζεται ιδανικά με τις ζύμες για πίτες και το αποτέλεσμα, που ακολουθεί, είναι κυριολεκτικά απολαυστικό.




Στριφτή κολοκυθόπιτα με φέτα


Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας για πίτες
1 κιλό ψίχα κολοκύθας (κίτρινη)
1/2 κιλό φέτα
70 γρ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο
3 κουταλιές ρύζι
2 κουταλιές σουσάμι
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο γάλα

Οδηγίες

Κόβουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τα σπόρια της και το εξωτερικό της περίβλημα. Κόβουμε την ψίχα σε κομμάτια και τη βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με ένα ποτήρι νερό και λίγο αλάτι. Μόλις βράσει, τη στραγγίζουμε πολύ καλά.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι (να μην κάψει), ρίχνουμε την κολοκύθα και σοτάρουμε ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το δυόσμο και τον άνηθο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι και την προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το ρύζι (ωμό), το αλάτι και το πιπέρι.

Αλείφουμε ένα φύλλο με λάδι, τοποθετούμε κατά μήκος του φύλλου γέμιση και το τυλίγουμε, σχηματίζοντας ρολό. Στρίβουμε το φύλλο ελαφρά και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Μόλις τελειώσουν τα υλικά, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο γάλα, την πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: