Ζωμός από μοσχάρι και λαχανικά
Ο ζωμός κρέατος αποτελεί τη βάση για πολλές συνταγές.
Μπορούμε πολύ εύκολα να τον παρασκευάσουμε στο σπίτι και να τον χρησιμοποιήσουμε σε φαγητά, όπως λαχανόσουπες, λαδερά, σάλτσες κ.ά. για το εμπλουτισμό της γεύσης τους.
Για τη σωστή παρασκευή του ζωμού απαιτείται κρέας από μοσχαράκι με κόκκαλα με λίγο πάχος, φρέσκα λαχανικά, καρότα, σέλινο, κρεμμύδια, σκόρδα και μυρωδικά, δάφνη, κόκκους από πιπέρι, μπαχάρι κ.ά.
Η διαδικασία είναι απλή. Χρειάζεται να σιγοβράσουν τα υλικά μέσα σε νερό, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις τους και να σχηματιστεί στη συνέχεια ένας πλούσιος, διάφανος ζωμός, ελαφρά πυκνός.
Ζωμός από μοσχάρι και λαχανικά
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι με κόκκαλο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
4-5 κλαδάκια σέλινο
2 φύλλα δάφνης (προαιρετικό)
6-7 κόκκους από μαύρο πιπέρι
3-4 κόκκους από μπαχάρι (προαιρετικό)
Αλάτι
Οδηγίες
Πλύνουμε καλά το μοσχαράκι και το τεμαχίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μοσχαράκι και το σκεπάζουμε με αρκετό κρύο νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσέχουμε πριν ξεκινήσει ο βρασμός να απομακρύνουμε τον αφρό, που θα σχηματιστεί.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες περίπου. Στο διάστημα αυτό ελέγχουμε την ποσότητα του νερού και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.
Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα λαχανικά. Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός προσθέτουμε στην κατσαρόλα, το αλάτι, τα λαχανικά, καθώς και τα μυρωδικά.
Όταν ολοκληρωθεί ο βρασμός, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο ζωμός και στη συνέχεια τον σουρώνουμε.
Μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή να το καταψύξουμε για να τον χρησιμοποιήσουμε μελλοντικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου