16 Μαρτίου 2024

Κριθαρότο με μύδια και γαριδούλες


Ένας απίστευτος συνδυασμός γεύσεων και μυρωδιών.

Η μοναδική και γεμάτη ένταση γεύση των μυδιών ενώνεται με την ντελικάτη γεύση της γαρίδας.
Ο γάμος είναι πολύ αρμονικός και επιτυχημένος μένει μόνο να το διαπιστώσετε.






Υλικά 


500 γρ. κριθαράκι
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
500 γρ. μύδια φρέσκα με το κέλυφος 
300 γρ. γαριδούλες
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, τεμαχισμένη σε κύβους
1 πράσο, τεμαχισμένο σε ροδέλες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Μαϊντανό για το πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι


Καθαρίζουμε πολύ καλά τα όστρακα των μυδιών και τα πλύνουμε με πολύ νερό.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό, τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 με 2 λεπτά. Τα ζωντανά μύδια θα ανοίξουν το κέλυφός τους. Τα υπόλοιπα, που δεν θα ανοίξουν, τα πετάμε. Σουρώνουμε τον ζωμό των μυδιών, βάζοντας ένα ψιλό πανάκι πάνω στη σίτα για να συγκρατήσει και την παραμικρή ποσότητα άμμου, που ενδεχομένως υπάρχει και τον κρατάμε.
Κρατάμε μερικά μύδια μαζί με το όστρακό τους και τα υπόλοιπα τα αφαιρούμε. Πολλά μύδια, όχι όλα, έχουν ένα σκληρό γένι, που πρέπει να το αφαιρέσουμε.

Αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαριδούλες, καθώς και το υπόλοιπο κέλυφός τους. Βγάζουμε το εντεράκι τους και τις πλύνουμε καλά. Σε κατσαρόλα βράζουμε τα κεφάλια μόνο με νερό για 5 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας κάθε τόσο για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν το αλκοόλ εξατμισθεί, με μια βαθιά κουτάλα ρίχνουμε μια κουταλιά από το ζωμό των μυδιών και γαρίδων, που κρατήσαμε. Μόλις το κριθαράκι τον πιεί επαναλαμβάνουμε το ίδιο για 4-5 φορές ακόμη. 
Προσθέτουμε τώρα την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζουμε προσθέτοντας ζωμό, όπως και πριν. 
Δύο με τρία λεπτά πριν μαλακώσει το κριθαράκι, προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια. Ο βρασμός έχει ολοκληρωθεί και κλείνουμε τη φωτιά.

 Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό πασπαλισμένο με μαϊντανό.




Δεν υπάρχουν σχόλια: