22 Μαρτίου 2024

Μπακαλιάρος τηγανιτός με κουρκούτι μπύρας


Έχουμε συνδέσει τον μπακαλιάρο με την Ελληνική παράδοση, που θέλει την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα που σηματοδοτεί το τέλος της κρεατοφαγίας και την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Κατά τα άλλα ο μπακαλιάρος είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό ψάρι, που θα πρέπει να το καταναλώνουμε όλο το χρόνο.

Αποτελεί πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β και D, πολύ ωφέλιμες για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω είναι ψάρι με πολύ χαμηλά λιπαρά.
 





Υλικά 

1 κιλό μπακαλιάρο
1 φλιτζάνι γάλα
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

330 γρ. μπύρα παγωμένη
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι



Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζουμε σε αρκετό νερό για 24 ώρες, ώστε να ξαρμυρίσει, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. Στην τελευταία αλλαγή αντί νερού προσθέτουμε γάλα για να γίνει ο μπακαλιάρος πιο αφράτος. Στη συνέχεια αφαιρούμε τις πέτσες, τα κόκκαλα και τον αφήνουμε να στραγγίσει. 

Σ' ένα μπολ διαλύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ με το γάλα και την μπύρα. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά. Θέλουμε να γίνει ένας ελαφρά ρευστός χυλός. Τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Ανακατεύουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 5 λεπτά περίπου. 
Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Τα συνοδεύουμε με σκορδαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: