28 Μαρτίου 2024

Σπιτικές γαλλικές μπαγκέτες

 


Υλικά


700 γρ. αλεύρι
11 γρ. μαγιά ξηρή
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
40 γρ. ηλιέλαιο
450 γρ. νερό

Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το αλάτι ανακατεύουμε. 

Διαλύουμε μέσα στο ζεστό νερό (25 βαθμούς περίπου) τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σταθούν για λίγα λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Ανοίγουμε στο αλεύρι μια λακούβα και προσθέτουμε το ζεστό νερό με τη μαγιά και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε στην αρχή με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια. Θέλουμε η ζύμη να είναι σχετικά μαλακή. 

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί. Ο χρόνος, που χρειάζεται η ζύμη για να φουσκώσει, εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη και την αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει. Αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 με 5 κομμάτια.

Αλευρώνουμε λίγο την επιφάνεια του τραπεζιού και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο. Με τα χέρια μας τυλίγουμε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό. Τοποθετούμε τα ρολά της ζύμης πάνω σε ταψί με λαδόκολλα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, τα αλευρώνουμε και τα χαράζουμε λοξά με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Αφήνουμε τα ρολά της ζύμης να φουσκώσουν και στη συνέχεια τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν και πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: