6 Μαρτίου 2024

Αφράτα κουλούρια με ζαμπόν και μοτσαρέλα







Υλικά

1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
2 αυγά
1 φακελάκι μαγιά
1 κ. γλ. αλάτι 
1 κ. γλ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
Λίγο κουρκουμά στη μύτη του κουταλιού
3 με 3,5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζαμπόν, τεμαχισμένο σε μικρά κομματάκια
200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
Σουσάμι

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, το ηλιέλαιο, το ένα αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο (τον κρόκο θα τον χρησιμοποιήσουμε για την επάλειψη των κουλουριών), τον κουρκουμά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά του. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε τα μπαλάκια με ορθογώνια φύλλα μήκους 17 Χ 7 εκ. περίπου. Απλώνουμε πάνω σε κάθε φύλλο και κατά μήκος το ζαμπόν και τη μοτσαρέλα, βρέχουμε με το χέρι μας τα πλαϊνά της ζύμης με νερό και τα κλείνουμε. Τα στρίβουμε 2-3 φορές σε αντίθετη φορά τη μια άκρη με την άλλη και τα κλείνουμε σαν κουλούρια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, που αραιώσαμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: