4 Ιουνίου 2024

Μαρμελάδα ροδάκινο


Μαρμελάδα είναι η επεξεργασία των φρούτων με ζάχαρη, προκειμένου να διατηρηθούν περισσότερο χρόνο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τρόπο συντήρησης τροφίμων.

Η μαρμελάδα ροδάκινο είναι αναμφισβήτητα μια από τις περισσότερο αγαπημένες και διαδεδομένες μαρμελάδες.

Η υπέροχη γεύση, αλλά και η χρυσοκίτρινη σάρκα του ροδάκινου δίνουν ένα άψογο γευστικά και οπτικά αποτέλεσμα.






Υλικά 


2 κιλά ροδάκινα (βάρος για καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσι)
1 και 1/2 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού


Γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι, για κάθε κιλό σάρκας φρούτου αντιστοιχούν περίπου 750 γρ. ζάχαρης. Ανάλογα με την ωριμότητα του φρούτου ή τα σάκχαρα, που περιέχει, αυτή η αναλογία μπορεί να μεταβληθεί με την προσθήκη λίγο παραπάνω ζάχαρης.

Το ροδάκινο είναι ευαίσθητο φρούτο, που γρήγορα αλλοιώνεται. Θα επιλέξουμε ροδάκινα, που είναι σε καλή κατάσταση.

Καθαρίζουμε τη φλούδα τους και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να γίνει περισσότερο ανοιχτόχρωμη, αφαιρούμε και το κόκκινο μέρος του φρούτου, που είναι γύρω από το κουκούτσι του. 
Μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε στον πολυκόφτη λαχανικών ή να τα τεμαχίσουμε σε μικρά κομμάτια. 
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό, που βγάζουν. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα πολύ τακτικά γιατί η μαρμελάδα έχει την τάση να κολλάει.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την μαρμελάδα για 6 ώρες περίπου να σταθεί. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και την σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Για να διαπιστώσουμε, αν η μαρμελάδα έχει δέσει, βγάζουμε 1-2 κουταλιές σ' ένα πιατάκι και την αφήνουμε να κρυώσει. Αν μένει σχετικά σταθερή και δεν κυλάει εύκολα, είναι έτοιμη. 
Αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.


 Περισσότερα για τις μαρμελάδες μπορείτε διαβάσετε στην ανάρτηση Σπιτικές μαρμελάδες και τι πρέπει να ξέρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: