30 Ιουνίου 2024

Ροξάκια σιροπιαστά








Υλικά

1/2 κούπας χλιαρό γάλα
15 γρ. νωπή μαγιά ή 1/2 φακελάκι ξερή
1 κουταλάκι ζάχαρη
λίγο αλάτι
1/2 κούπας φυτικό έλαιο
1 αυγό
2 κούπες αλεύρι
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

για τη γέμιση

1 κουταλιά κακάο
1/2 κούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1/8 κουταλάκι σόδα διαλυμένη σε 1 κουταλάκι νερό

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Το αφήνουμε να σταθεί μέχρι το γάλα να γίνει σαν αφρός. Ρίχνουμε το λάδι, το αυγό και το αλεύρι όσο χρειαστεί, για να γίνει πολύ μαλακιά ζύμη. Χωρίζουμε ένα μικρό μέρος της ζύμης, το 1/6 περίπου και το ανακατεύουμε με το κακάο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει. 

Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και άλλο αλεύρι, όσο χρειαστεί για να έχουμε ζύμη που πλάθεται και δεν κολλάει στα χέρια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε στενόμακρο φύλλο πάχους ενός δακτύλου. Πλάθουμε τη ζύμη κακάου σε χοντρό κορδόνι διαμέτρου 3 εκ. και το βάζουμε κατά μήκος στο κέντρο του φύλλου, που ανοίξαμε. Τυλίγουμε κλείνοντάς το στο κέντρο και πατάμε τις άκρες με τα δάκτυλά μας για να μην ανοίξουν. Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια πάχους 2 εκ. και τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί με τις κομμένες όψεις πάνω-κάτω, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους. τα πατάμε ελαφρά να πλατύνουν. Ψήνουμε σε φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε 3 κούπες ζάχαρη με 2 κούπες νερό και μια κουταλιά χυμό λεμονιού για 5 λεπτά και περιχύνουμε τα ροξάκια μόλις βγουν από το φούρνο. Τα αφήνουμε να πιούν όλο το σιρόπι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: