6 Ιουνίου 2024

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες γεμιστά με κιμά


Γεύσεις, αρώματα και υγιεινή διατροφή.

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες γεμιστά με κιμά, ρύζι, πολλά λαχανικά και πολλά αρωματικά.
Γεμιστά με όλη τη σημασίας της λέξης.

Ένα πάρτι γεύσεων, αρωμάτων και παράλληλα πολλών θρεπτικών συστατικών, ωφέλιμων και απαραίτητων για την καλή μας υγεία.





Υλικά
 

400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
6 κολοκυθάκια
6 μελιτζάνες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξηρό
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 πράσο (το λευκό μέρος)
1 πιπεριά
1 καρότο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
4-5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κουταλιά πελτέ
1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι γλυκού δυόσμο ξηρό και 5-6 φύλλα φρέσκο
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι


Επιλέγουμε φρέσκα κολοκυθάκια και μελιτζάνες μετρίου μεγέθους κατάλληλα για γέμιση. 
Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους, τα πλύνουμε και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε μέρος της σάρκας τους. Κρατάμε τη σάρκα τους στην άκρη σκεπασμένη με νερό. Τα αραδιάζουμε σε ταψί. 

Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε, ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στον πολυκόφτη, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, την πιπεριά και το πράσο. Αφού μαλακώσουν προσθέτουμε τον κιμά, τον ραντίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τον σοτάρουμε καλά, ανακατεύοντάς τον κάθε τόσο. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το καρότο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη, τις μισές ντομάτες, τον πελτέ, τη σάρκα από τα 2-3 κολοκυθάκια, αλεσμένη, το ρύζι, πλυμένο, τη ρίγανη, τον δυόσμο (ξηρό και φρέσκο) και νερό, όσο θα χρειαστεί. Σιγοβράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, γιατί το ρύζι κολλάει εύκολα. Ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε ή όχι ανάλογα. Πριν το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
Κλείνουμε τη φωτιά, όσο το μείγμα κρατάει ακόμη τα υγρά του, δεν το θέλουμε πολύ σφιχτό.
Με το κουτάλι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, όχι πολύ σφιχτά, γιατί το ρύζι θα συνεχίσει να φουσκώνει και κατά το ψήσιμο. 
Ρίχνουμε αλατάκι πάνω από τα γεμιστά, την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1-2 φλιτζάνια νερό.

Ψήνουμε τα γεμιστά στον φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Ενδιάμεσα τα γυρίζουμε πάνω κάτω για να ψηθούν καλύτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: