2 Ιουνίου 2024

Φοκάτσα (Focaccia) - Ιταλικό ψωμί

 

Ξεχωριστό, τραγανό και νοστιμότατο το Ιταλικό ψωμάκι Focaccia.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση νοστιμιάς και απόλαυσης σπιτικού ψωμιού, που αποζημίωσε πλήρως τον κόπο μου.

Και καθώς ο φούρνος το έψηνε, πλημμύρισε όλο το σπίτι από τις μεθυστικές μυρωδιές του δεντρολίβανου και θυμαριού.





Υλικά


14 γρ. ξηρή μαγιά
650 γρ. αλεύρι
60 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. χλιαρό νερό
Αλάτι
Θυμάρι
Δεντρολίβανο

Σ' ένα σκεύος ανακατεύουμε τη μαγιά με μισό ποτήρι ελαφρά ζεστό νερό και 2-3 κουταλιές αλεύρι. Σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει η μαγιά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, τα 60 γρ. ελαιόλαδο, το αλεύρι και ζυμώνουμε. Θέλουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. 

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για μία ώρα περίπου σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ορθογώνιο ταψάκι και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σ' όλο τα ταψί. Την αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει, δημιουργούμε με τα δάκτυλά μας στη ζύμη εσοχές. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμη με αλάτι, θυμάρι και δεντρολίβανο και τη ραντίζουμε με 20 γρ. ελαιόλαδο.



Ψήνουμε τη φοκάτσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί καλά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: