Υλικά
25 ντοματάκια μακρόστενα
1 κιλό ζάχαρη
25 αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή ξινό
1/2 κιλό ασβέστη
Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και ζεματάμε μέσα τα ντοματάκια για περίπου 5 λεπτά, ώστε να μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε. Με λεπτό μαχαιράκι τα χαράζουμε από κάτω και τα στύβουμε, για να βγουν τα σποράκια.
Διαλύουμε τον ασβέστη σε μια κούπα με νερό. Σουρώνουμε το διάλυμα με τουλπάνι και το βάζουμε σε λεκάνη στην οποία ρίχνουμε τα ντοματάκια.
Τα βυθίζουμε στο διάλυμα για μία ώρα και συμπληρώνουνε με νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει. Τα βγάζουμε από τον ασβέστη, τα πλύνουμε καλά δύο και τρία νερά. Στη συνέχεια τα βράζουμε αλλάζοντας δύο φορές το νερό και τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο.
Ετοιμάζουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και 4 ποτήρια νερό. Ρίχνουμε μέσα το ξινό και τη βανίλια.
Παίρνουμε τα ντοματάκια ένα ένα, τα στύβουμε λίγο με το χέρι μας και τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Αφού δέσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αν το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά, την επομένη μέρα τ' αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου