3 Ιουνίου 2024

Κοτόπουλο κοκκινιστό με λιαστές ντομάτες

 

Τις λιαστές ντομάτες τις θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. 
Κάθε χρόνο η μητέρα στέγνωνε τις ντομάτες στο ήλιο και τον χειμώνα τις μαγείρευε με διάφορους τρόπους.

Ουσιαστικά η διαδικασία της λιαστής ντομάτας είναι άλλη μια μέθοδος, που μας άφησαν οι παλαιότεροι ως παρακαταθήκη, συντήρησης των τροφίμων την εποχή της αφθονίας τους, διατήρησης και κατανάλωσής τους αργότερα τις εποχές, που οι τροφές αυτές είναι σε έλλειψη.

Οι λιαστές ντομάτες έχουν πολύ σημαντική διατροφική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Μας παρέχουν βιταμίνες C και Κ, σίδηρο, καθώς και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό με πολύ σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πέραν όμως από την πολύ σημαντική επίδρασή τους στην υγεία μας, οι λιαστές ντομάτες προσθέτουν γεύση και νοστιμιά στα φαγητά μας, είτε μαγειρεμένες μέσα σε σάλτσες, είτε ωμές στις σαλάτες μας.




Υλικά


1 και 1/2 κιλό κοτόπουλο
2 κρεμμύδια. ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 πιπεριά, ψιλοκομμένη
100 γρ. βούτυρο
100 ml λευκό κρασί
3-4 ντομάτες
4-5 λιαστές ντομάτες
1/3 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι


Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο, το πλύνουμε καλά και το στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Σε φαρδιά κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο, βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές τους. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο.  

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σκόρδα και την πιπεριά και σοτάρουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να νιώσουμε τη μυρωδιά του σκόρδου. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
 
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες, τις λιαστές ντομάτες (αν είναι μεγάλες τις τεμαχίζουμε, αν είναι μικρές τις βάζουμε ολόκληρες), το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το φύλλο δάφνης. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. 

Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλου ή νερό, τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου. Λίγο πριν το τέλος αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και προσθέτουμε τον μαϊντανό. 

Συνοδεύουμε το κοκκινιστό κοτόπουλο με ζυμαρικά, ρύζι, κ.ά.



Καλή σας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: