Σπιτικές μαρμελάδες, ένας γλυκός πειρασμός στα ράφια της κουζίνας μας.
Όλοι έχουμε γευθεί τις σπιτικές μαρμελάδες, εκείνες που η μαμά και η γιαγιά έφτιαχναν με τόση μαεστρία, υπομονή και αγάπη.
Είναι η γλυκιά διαδικασία να διατηρήσεις και να εγκλωβίσεις σ' ένα βάζο τη σάρκα, το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση των ώριμων φρούτων. Είναι μια διαδικασία δημιουργίας, αλλά και ευχαρίστησης, γιατί το έργο σου έχει αποδέκτες τα πρόσωπα που αγαπάς.
Ένα βάζο σπιτικής μαρμελάδας είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο δωράκι σε φίλους, που εκτιμάται ιδιαίτερα. Επιπλέον αποκτά πρόσθετη αξία, καθώς περικλείει τη φροντίδα και το μεράκι της δημιουργού.
Η παρασκευή της μαρμελάδας δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αντίθετα παρασκευάζεται εύκολα, γρήγορα και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες. Τα υλικά, που χρειάζονται, είναι ελάχιστα και το καλό δεν κοστίζουν πολύ. Άλλωστε είμαστε σε μια ευλογημένη χώρα, όπου τα φρούτα είναι άφθονα στην εποχή τους.
Σίγουρα όμως, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητες κάποιες στοιχειώσεις γνώσεις για τις μαρμελάδες, όπως:
- Διαλέγουμε πάντα ώριμα και γερά φρούτα χωρίς στίγματα και χτυπήματα
- Βάζουμε τη σωστή δοσολογία ζάχαρης και φρούτων, συνήθως βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη για 1 κιλό σάρκας φρούτων, εκτός αν τα φρούτα είναι πολύ γλυκά, οπότε μπορούμε να μειώσουμε λίγο τη ζάχαρη
- Χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της μαρμελάδας μεγάλη κατσαρόλα με χοντρή βάση, που να τραβάει τη θερμότητα από την εστία, ώστε να μην κολλάει και να μην καίγεται το περιεχόμενο
- Βράζουμε την μαρμελάδα σε αρκετά χαμηλή φωτιά
- Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε διαρκώς τη μαρμελάδα για να μην κολλήσει και καεί
- Αφαιρούμε με κουτάλι τον αφρό, που βγάζουν τα φρούτα, καθώς βράζουν
- Για να διαπιστώσουμε ότι, η μαρμελάδα έχει δέσει, στάζουμε λίγη σ' ένα πιατάκι και αν πήξει γρήγορα, χωρίς να απλώσει, τότε είναι έτοιμη.
- Βάζουμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα, τα οποία αποστειρώνουμε πρώτα.
- Για να αποστειρωθούν, τα βάλουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά.
- Γεμίζουμε τα βάζα, όταν η μαρμελάδα είναι ακόμα ζεστή
- Δεν τα σκεπάζουμε αμέσως με το καπάκι, αλλά τ' αφήνουμε να κρυώσουν, ώστε να σχηματιστεί κρούστα (πέτσα), που θα προστατέψει το περιεχόμενο από πιθανές αλλοιώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου