Ο μπακλαβάς είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα σιροπιαστά γλυκά στη χώρα μας.
Παρασκευασμένος με καλοψημένα φύλλα κρούστας και τραγανή καρυδόψιχα, εμποτισμένα όλα με σιρόπι, κατέχει σημαντική θέση στις γευστικές προτιμήσεις μας.
Δεν παραλείπουμε να τον απολαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία.
Υλικά
450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και το βουτυρώνουμε.
Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας. Παίρνουμε το πρώτο φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε πάνω και κατά μήκος της οριζόντιας πλευράς του μια λωρίδα από το μείγμα καρυδόψιχας.
Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο σε ρολό, το στρίβουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα σφιχτά και κυκλικά το ένα στη συνέχεια του άλλου, σχηματίζοντας ένα μεγάλο σαλιγκάρι.
Απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στον στριφτό μπακλαβά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, μέχρι τα φύλλα να πάρουν ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.
Περιχύνουμε τον ζεστό μπακλαβά με το κρύο σιρόπι. Τον αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου