13 Οκτωβρίου 2024

Μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες


Ποιος λέει όχι σε ένα πιάτο με νόστιμα, αφράτα, μυρωδάτα μπιφτέκια και καλοψημένες πατάτες στο φούρνο.

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Τα αγνά, φρέσκα υλικά, τα μυρωδικά φυτά του τόπου μας και η πικάντικη γεύση των καρυκευμάτων, προσθέτουν το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί τη δική τους γευστική πινελιά για ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα.






Υλικά

Για τα μπιφτέκια
500 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαράκι, χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
3 φέτες ψωμί προηγούμενης μέρας
2 κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη
5-6 κλαράκια μαϊντανό
1/3 κουταλάκι μπαχάρι σκόνη
Αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1 πρέζα κουρκουμά
Αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το καρότο και την πιπεριά και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε τις φέτες ψωμιού σε μπολ με νερό να μουσκεύουν. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στο μπολ με τα αλεσμένα λαχανικά. Προσθέτουμε τον κιμά, το ελαιόλαδο, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, να σταθεί για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τις πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον κουρκουμά. Τις ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό. Τις βάζουμε σε ταψί.

Πλάθουμε τον κιμά σε μπιφτέκια, τα τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. 





Ψήνουμε σε προθερμασμένο το φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε το ψήσιμο των υλικών. Αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ψήσιμο λίγο ακόμη. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, γυρνάμε το μάτι του φούρνου στο γκριλ στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν καλά τα μπιφτέκια.





Δεν υπάρχουν σχόλια: