28 Οκτωβρίου 2024

Κοτόπουλο κοκκινιστό με άρωμα δενδρολίβανου


Μακαρόνια λαχταριστά με κοτόπουλο αρωματισμένο με δεντρολίβανο και πλούσια σάλτσα ντομάτας. 





Υλικά 


4 μπούτια κοτόπουλου
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη
1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό 
2 μέτρια φύλλα δάφνης ή 1 μεγάλο αποξηραμένα 
2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας
3-4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1/2 κουταλάκι θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι

500 γρ. μακαρόνια
Τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί

Κόβουμε στην κλείδωση τα μπούτια του κοτόπουλου, τα πλύνουμε και τα στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε το κλαδάκι δεντρολίβανου και προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Τα σοτάρουμε, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές τους, μέχρι να πάρουν ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε. Αφαιρούμε το κλαδάκι δεντρολίβανου
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα κομμένα σε μικρά κομματάκια το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα σβήνουμε με το κόκκινο ξηρό κρασί. 
Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον σοτάρουμε ελάχιστα στο λάδι και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
Αν θέλουμε η σάλτσα μας να γίνει περισσότερο πηχτή, διαλύουμε σε ένα φλιτζανάκι 1 κουταλιά κορν φλάουρ σε ελάχιστο νερό, το προσθέτουμε στη σάλτσα και τη βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας 1-2 φορές.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα λαδώνουμε.

Συνοδεύουμε το κοκκινιστό κοτόπουλο με τα μακαρόνια, πασπαλισμένα με κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί.





1 σχόλιο:

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Πολύ μου άρεσε η συνταγή αυτή θα την δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα ψήσω κοτόπουλο...μου φαίνεται νόστιμη.
Καλά υπόλοιπα μαγειρέματα.