17 Οκτωβρίου 2024

Σαρδέλες ανοιχτές ή παντρεμένες στο φούρνο με ντομάτα και φρέσκα κρεμμυδάκια


Φρέσκιες σαρδέλες ανοικτές ή παντρεμένες, ψημένες στο φούρνο με λαδάκι, ντοματούλα, πράσινο κρεμμυδάκι, μυρωδάτο σκόρδο και μαϊντανό.

 Όλη η φρεσκάδα της Μεσογειακής θάλασσας και η νοστιμιά της ταπεινής, αλλά πολύ υγιεινής σαρδέλας είναι εδώ.

Ένα σούπερ υγιεινό πιάτο, που αξίζει να το δοκιμάσετε.





Υλικά  

500 γρ. σαρδέλες φρέσκες, καθαρισμένες (χωρίς κεφάλια)
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 ντομάτες μικρού μεγέθους
λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσινο μέρος
3-4 σκελίδες σκόρδο
λίγα κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι

Πλύνουμε τις σαρδέλες πολύ καλά και απομακρύνουμε τυχόν εντόσθια, που έχουν απομείνει.
Τις ανοίγουμε κατά μήκος στη μέση, προσέχοντας να μην τις διαλύσουμε. Αφαιρούμε το κεντρικό κοκαλάκι τους. Τις στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: Πλύνουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις ντομάτες. Προτιμούμε ντομάτες μικρές, στα μέτρα περίπου μιας ανοιχτής σαρδέλας, ώστε να μην εξέχουν, όταν τις τοποθετήσουμε πάνω της.
Τεμαχίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό.





Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε τα μισά από τα κομμένα κρεμμυδάκια και τοποθετούμε πάνω τους τις ανοικτές σαρδέλες. Τις αλατίζουμε και τις πιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε τις σαρδέλες με τις ροδέλες ντομάτας. Πασπαλίζουμε πάνω σε κάθε σαρδέλα λίγο κρεμμυδάκι, λίγο σκόρδο, μαϊντανό και ελάχιστο αλάτι. 
Ραντίζουμε το ταψί με ελαιόλαδο.

Εναλλακτικά μπορούμε να σκεπάσουμε τις σαρδέλες, μετά την τοποθέτηση των υλικών, που προαναφέραμε, με άλλες ανοιχτές σαρδέλες, δημιουργώντας ένα είδος σάντουιτς.




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε τις ανοιχτές σαρδέλες για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν καλά και πάρουν το επιθυμητό χρώμα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: