24 Οκτωβρίου 2024

Μπάμιες στο φούρνο


Πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν τις μαγειρεμένες μπάμιες, λόγω της βλέννας, που βγάζουν. Ανάμεσά τους και εγώ μέχρι που έμαθα τον τρόπο να τις μαγειρεύω.

Για να μην αφήσουν οι μπάμιες τη γνωστή βλέννα τους, η οποία σίγουρα δεν είναι ευχάριστη σε κανένα, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην περίπτωση αυτή το ξύδι θα αποδειχθεί ένας πολύτιμος βοηθός στην κουζίνα μας.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα: 
  • Μουσκέψουμε τις μπάμιες σε νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει ξύδι από κόκκινο κρασί. Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Σοτάρουμε τις μπάμιες σε καυτό λάδι, ώστε να θωρακιστούν εξωτερικά και να αποφευχθεί έτσι η δημιουργία βλέννας.
  • Αποφεύγουμε το ανακάτεμα του φαγητού, όσο λιγότερο καλύτερα.




Ας τις μαγειρέψουμε τώρα.

Υλικά

500 γρ. μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
2 πατάτες
3 ώριμες ντομάτες 
Μαϊντανό, άνηθο
Αλάτι, πιπέρι


Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, καθαρίζουμε προσεκτικά το κεφαλάκι τους, δημιουργώντας σχήμα κώνου. Τις πλύνουμε και τις βάζουμε σε βαθύ μπολ με νερό και 3 κουταλιές ξύδι. Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπάμιες λίγες λίγες κάθε φορά, γυρίζοντάς απ' όλες τις πλευρές. Τις ρίχνουμε σε ταψί.

Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τεμαχίζουμε τις πατάτες και το καρότο. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις 2 ντομάτες, αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα τους και κόβουμε σε λεπτές φέτες την τρίτη. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Βράζουμε τα για 5-6 λεπτά περίπου. 

Ρίχνουμε στο ταψί με τις μπάμιες, τα καρότα, τις πατάτες, τη σάλτσα ντομάτας και 1 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά. Απλώνουμε από πάνω τις λεπτές φέτες ντομάτας, αλατίζουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και μείνουν με το λάδι και ελάχιστα υγρά. 
Δεν ανακατεύουμε τις μπάμιες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: