Τα ελαιόψωμα αρέσουν πολύ στα παιδιά.
Από τη μια είναι ένας καλός τρόπος να βάλουμε στη διατροφή τους τις τόσο ωφέλιμες ελιές και από την άλλη ετοιμάζουμε ένα πολύ νόστιμο πρωινό, που μπορούν να το καταναλώσουν με ευκολία στο σχολικό διάλυμα.
Η διαδικασία να τα παρασκευάσουμε στο σπίτι είναι πολύ απλή και εύκολη, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες.
Έτσι δεν χρειάζεται να ξοδευόμαστε κάθε πρωί στο φούρνο της γειτονιάς για να τα αγοράσουμε.
Ζητάμε από τα παιδιά να συμμετέχουν και αυτά στη διαδικασία αυτή.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε γλυκιές αναμνήσεις και χαρούμενες εικόνες ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής, που θα τις θυμούνται για πάντα.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 και 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
100 γρ. ελιές μαύρες
Οδηγίες
Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και με τα χέρια μας ζυμώνουμε. Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Προσθέτουμε τις τεμαχισμένες ελιές και ζυμώνουμε λίγο ακόμα, προκειμένου να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Πλάθουμε τα ψωμάκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ τους.
Τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Ψήνουμε τα ελαιόψωμα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο καστανό χρώμα.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και με τα χέρια μας ζυμώνουμε. Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Προσθέτουμε τις τεμαχισμένες ελιές και ζυμώνουμε λίγο ακόμα, προκειμένου να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Πλάθουμε τα ψωμάκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ τους.
Τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Ψήνουμε τα ελαιόψωμα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο καστανό χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου